Abstract
Podhranjenost in kaheksija sta pri bolnikih z rakom pogosta in sta pokazatelja slabše prognoze. Bolnikovo slabo prehransko stanje je povezano s slabšo kakovostjo življenja, slabšim funkcionalnim stanjem bolnika, večjim številom stranskih učinkov zdravljenja, slabšim odzivom tumorja na zdravljenje in s krajšim preživetjem. Prehransko obravnavo bolnika z rakom izvajamo pogosto, prehransko intervencijo pa začnimo dovolj zgodaj, da preprečimo in/ali zmanjšamo nadaljnjo izgubo telesne celične mase. Prehransko podporo začnimo, če je do podhranjenosti že prišlo ali če se predvideva, da bo vnos hrane zmanjšan za več kot 7–10 dni. Z enteralno (priporočen način) ali parenteralno prehrano moramo nadomestiti razliko med dejanskim vnosom in izmerjenimi potrebami. Energetske potrebe bolnikov z rakom so primerljive z energetskimi potrebami bolnikov, ki nimajo raka. Potrebe po beljakovinah so 1,2–2 g/kg telesne teže/dan. Pri bolnikih s kaheksijo lahko uporabimo modulatorje presnove. Pri bolnikih z rakom je uporaba enteralne prehrane indicirana 5–7 dni pred velikimi abdominalnimi posegi. Med obsevanjem v predelu glave, vratu in v gastrointestinalnem predelu lahko s prehranskim svetovanjem in uporabo enteralne prehrane preprečimo izgubo telesne teže in prekinitev radioterapije. Rutinska enteralna prehrana ni indicirana med kemoterapijo.
Keywords
No keyword data available
Data
Language: |
Slovenian |
Year of publishing: |
2007 |
Typology: |
1.04 - Professional Article |
Organization: |
OI - Institute of Oncology |
UDC: |
616-006 |
COBISS: |
547451
|
ISSN: |
1408-1741 |
Parent publication: |
Onkologija
|
Views: |
2365 |
Downloads: |
570 |
Average score: |
0 (0 votes) |
Metadata: |
|
Other data
Secondary keywords: |
Neoplasms;Therapy;Nutrition; |
URN: |
URN:NBN:SI |
Pages: |
str. 90-99 |
Volume: |
ǂLeto ǂ11 |
Issue: |
ǂšt. ǂ2 |
Chronology: |
dec. 2007 |
ID: |
10957634 |