doktorska disertacija
Kristina Bašnec (Author), Marta Klanjšek Gunde (Mentor), Andrijana Sever Škapin (Thesis defence commission member), Peter Raspor (Co-mentor)

Abstract

Kakovost in varnost živil ter prehranskih izdelkov je med drugim odvisna tudi od temperature skladiščenja/transporta. Za spremljanje termične zgodovine izdelkov, tukaj narejeni termokromni temperaturni indikatorji dajejo uporabniku/potrošniku informacijo o temperaturni ne/zlorabi izdelka. Bistveni del takega indikatorja je termokromni kompozit, ki vsebuje levko barvilo, razvijalec in topilo (ter različne dodatke). Aktivacijske temperature termokromnih kompozitov so bile analizirane s diferenčno dinamično kalorimetrijo, strukture kompozitov pa z infrardečo spektroskopijo. Temperaturno odvisne reverzibilne barvne spremembe kompozitov so bile spremljane z metodo barvne metrike. Ireverzibilnost indikatorja s prepotovano razdaljo tekočega kompozita z aktivacijsko temperaturo pod 8°C po papirju v odvisnosti od časa in temperature okolice smo analizirali z reološkimi meritvami kompozitov in meritvami fizikalnih lastnosti uporabljenih kromatografskih papirjev. Zaradi posledic, ki jih povzročajo okužbe s patogenimi psihrofilnimi mikroorganizmi v hrani (v živilsko prehranski oskrbovalni verigi), je bila kot biološki indikator za sledenje in indiciranje vzdrževanja nizke temperature uporabljena bakterija Listeria monocytogenes ob sočasni uporabi pametne embalaže. Izkazalo se je, da indikatorji lahko potencialno opozorijo na pojav nevarnosti za zdravje potrošnikov in na stanje kakovosti hlajenega živila (mleka) v hladni verigi. Temperaturni indikatorji se lahko uporabijo kot pametna embalaža.

Keywords

kromogeni temperaturni indikatorji;termokromni indikatorji;termokromni materiali;termokromni kompoziti;pametna embalaža;hladna veriga živil;titanov dioksid;nanomateriali;

Data

Language: Slovenian
Year of publishing:
Typology: 2.08 - Doctoral Dissertation
Organization: UL FE - Faculty of Electrical Engineering
Publisher: [K. Bašnec]
UDC: 544.164.032.4(043.3)
COBISS: 12165972 Link will open in a new window
Views: 1754
Downloads: 481
Average score: 0 (0 votes)
Metadata: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Other data

Secondary language: English
Secondary title: Thermochromic indicators of temperature abuse in cold food chain
Secondary abstract: Within food supply chain temperature has critical impact on food quality and safety, therefore, thermal history of the selected food product should be indicated on the packaging item. This research focus on chromogenic temperature indicators. For this purpose thermochromic composites with different additives and activation temperatures Ta were made with possibility to inform final consumer about the duration of item at elevated (storage) temperature with irrevesible wicking lenght and reversible color change of the used thermochromic composite. Practical use and importance of such an indicator was shown on a laboratory scale experiment. Due to significant consequences caused by psychrophilic foodborne pathogens in food industry, a Listeria monocytogenes strain was used to indicate the importance of maintaining the milk on the required temperature. Indicators are promising candidates for intelligent packaging.
Secondary keywords: Intelligent packaging;thermochromic indicators;food cold chain;
Type (COBISS): Doctoral dissertation
Study programme: 0
Embargo end date (OpenAIRE): 1970-01-01
Thesis comment: Univ. v Ljubljani, Fak. za elektrotehniko
Pages: XX f, 113 str.
ID: 10958518
Recommended works:
, diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa prve stopnje Zdravstvena nega
, diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija
, diplomsko delo