diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Staša Matis (Author), Mateja Primožič (Mentor), Maja Leitgeb (Co-mentor)

Abstract

Diplomsko delo zajema pripravo magnetnih zamreženih encimskih skupkov (ali na kratko mCLEAs) iz encima celulaze. Naš namen je bil določiti optimalne pogoje za pripravo mCLEAs tako, da bosta učinkovitost in aktivnost imobilizacije zamreženih encimskih skupkov najvišja. V prvem delu diplomskega dela smo pripravili magnetne zamrežene encimske skupke s precipitacijo z etanolom. Pri tem smo spreminjali različne parametre (hitrost stresanja, čas stresanja, koncentracijo glutaraldehida in temperaturo), medtem ko je bil namen drugega dela diplomskega dela izpostavitev mCLEAs različnim temperaturam (23°C, 4°C, -15°C), ter ugotavljanje, kako se aktivnost mCLEAs pri različnih pogojih izpostavitve spreminja s časom. Naši rezultati prikazujejo, da je bila aktivnost mCLEAs najvišja, ko smo si mCLEAs pripravili pri 10°C in uporabili 0,7 % koncetracijo glutaraldehida. Pri izpostavitvi mCLEAs različnim temperaturam pa smo ugotovili, da aktivnost mCLEAs s časom najbolj upada kadar so bili mCLEAs izpostavljeni pri -15°C.

Keywords

etanol;glutaraldehid;magnetni zamreženi encimski skupki;precipitacija;zamreženje;

Data

Language: Slovenian
Year of publishing:
Typology: 2.11 - Undergraduate Thesis
Organization: UM FKKT - Faculty of Chemistry and Chemical Engineering
Publisher: [S. Matis]
UDC: 602.4.577.151.4(043.2)
COBISS: 19424790 Link will open in a new window
Views: 1140
Downloads: 128
Average score: 0 (0 votes)
Metadata: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Other data

Secondary language: English
Secondary title: SYNTHESIS OF MAGNETIC CROSS-LINKED ENZYME AGGREGATES WITH ETHANOL PRECIPITATION
Secondary abstract: The aim of this work was to prepare the magnetic cross-linked enzyme aggregates (or briefly mCLEAs) of the enzyme cellulase. Our goal was to optimize the preparation of mCLEAs so that the efficiency and activity of the immobilized cross-linked enzyme would be preserved. In the first part of the thesis, we used ethanol precipitation to prepare magnetic cross-linked enzyme aggregates. In this part we tested how different condition (agitation rate, the agitation time, the concentration of glutaraldehyde, and temperature) affect mCLEAS activity. In the second part of the thesis we tested how different temperatures that we used during mCLEAs preparation (23 ° C, 4 ° C, -15 ° C) affect the final mCLEAs activity. Our results show that we obtain the highest final mCLEAs activity when we are working at 10°C and using 0.7% glutaraldehyde. The highest decrease in mCLEAs activity we obtained when mCLEAs were exposed to -15 ° C.
Secondary keywords: ethanol;glutaraldehyde;magnetic cross-linked enzyme aggregates;precipitating;crosslinking;
URN: URN:SI:UM:
Type (COBISS): Bachelor thesis/paper
Thesis comment: Univ. v Mariboru, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo
Pages: VIII, 35 str.
ID: 8888668
Recommended works:
, diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
, diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
, diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje
, diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje