magistrsko delo
Luka Šturm (Avtor), Ana Plemenitaš (Recenzent), Nina Gunde-Cimerman (Mentor), Janja Zajc (Komentor)

Povzetek

V nalogi smo preučevali fiziološke meje rasti in encimske aktivnosti štirih vrst črnih kvasovk iz rodu Aureobasidium (A. pullulans, A. melanogenum, A. subglaciale in A. namibiae). Zanimale so nas fiziološke meje rasti pri različnih temperaturah (0-42 °C) in koncentracijah soli (0-20 %) na trdnih agarnih gojiščih z glukozo ter encimske aktivnosti na različnih trdnih in tekočih gojiščih s kompleksnimi viri ogljika (ksilan, škrob, pektin, lignin, naftalen, celuloza, hitin, kazein, tributirin, taninska kislina, Tween-80). Po določitvi optimumov za posamezno vrsto smo preverjali encimske aktivnosti preučevanih vrst za posamezne kompleksne vire ogljika na trdnih in v tekočih gojiščih, pri slednjih s pomočjo barvila resazurin. Ugotovili smo, da kvasovke lahko rastejo pri koncentraciji do 19 % (m/V) NaCl (A. pullulans) in temperaturah med 0 °C (A. pullulans, A. subglaciale, A. namibiae) in 37 °C (A. melanogenum). Najboljše encimske aktivnosti smo zaznali pri gojiščih s ksilanom, ki so jim sledila gojišča s pektinom, škrobom in kazeinom. Rasti kvasovk ni bilo v gojiščih s hitinom in naftalenom. Na koncu smo s primerjavo proteinskih zaporedij izbranih vrst z zaporedji referenčnih sevov še potrdili obstoj genskih zapisov encimov za razgradnjo nekaterih substratov. Z nalogo smo določili temperaturne meje rasti in toleranco na NaCl ter vzpostavili metodo za nadaljnje raziskave vrst rodu Aureobasidium s pomočjo barvila resazurin

Ključne besede

glive;ekstremofilne glive;Aureobasidium;črne kvasovke;Aureobasidium pullulans;Aureobasidium subglaciale;Aureobasidium melanogenum;Aureobasidium namibiae;fiziologija mikroorganizmov;ekološki faktorji;temperatura;slanost;encimi;encimska aktivnost;viri ogljika;gojišča;trdna gojišča;tekoča gojišča;barvila;resazurin;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.09 - Magistrsko delo
Organizacija: UL BF - Biotehniška fakulteta
Založnik: [L. Šturm]
UDK: 579.26:577.151:582.282.23
COBISS: 4808824 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 1257
Št. prenosov: 553
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Physiological growth limits and description of the chosen enzyme activities of four species of fungi from the order Aureobasidium
Sekundarni povzetek: We have examined physiological growth limits and enzymatic activity of four species of black yeasts from the genus Aureobasidium (A. pullulans, A. melanogenum, A. subglaciale, A. namibiae). We have determined the growth limits on a solid agar media with glucose at two different variables, temperature (0-42 °C) and salt concentration (0-20 %) and examined enzymatic activity on solid and liquid culture media containing complex carbon sources (xylan, starch, pectin, lignin, naphtalene, celulose, chitin, casein, tributyrin, tanic acid, Tween 80). After the determination of growth limits we have checked enzymatic activity on solid and in liquid media, also by using resazurin dye in liquid media. We have found that yeasts can grow at salt concentrations to up to 19 % NaCl (A. pullulans) and the temperatures between 0 °C (A. pullulans, A. subglaciale, A. namibiae) and 37 °C (A. melanogenum). The highest enzyme activity was detected in the culture media containing xylan, pectin, starch and casein. The growth of yeasts did not occur in media with chitin and naphthalene. At the end we confirmed existence of some of the selected enzymes by comparing protein sequences of studied species with protein sequences from selected reference strains. This study characterized the temperature growth limits and tolerance to NaCl as well as optimized the resazurin dye method for further researches on species from the genus Aureobasidium.
Sekundarne ključne besede: fungi;extremophile fungi;Aureoasidium;black yeasts;Aureobasidium pullulans;Aureobasidium subglaciale;Aureobasidium melanogenum;Aureobasidium namibiae;physiology of microorganisms;ecological factors;temperature;salinity;enzymes;enzymatic activity;carbon sources;media;solid media;liquid media;dye;resazurin;
Vrsta dela (COBISS): Magistrsko delo/naloga
Študijski program: 0
Konec prepovedi (OpenAIRE): 1970-01-01
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Študij mikrobiologije
Strani: X, 71 str., [5] str. pril.
ID: 10860312