diplomsko delo
Klavdija Papež (Avtor), Mojca Korošec (Recenzent), Tatjana Košmerl (Mentor)

Povzetek

Rose vina so rdeča vina, pridelana po tehnologiji predelave belih vin. Pridelali smo vino rose iz grozdja 'Modre frankinja', pridelanega v vinorodni deželi Posavje. Uporabili smo postopek predfermentativne maceracije, grozdje smo macerirali tri ure. Iztisnjenemu grozdnemu soku smo nato dodali kvasni nastavek, da je stekla alkoholna fermentacija. Ko se je le-ta končala, je sledil pretok vina ter nadaljnje zorenje in nega le-tega. Vzorce mošta in kasneje vina smo poslali na fizikalno-kemijsko analizo v agroživilski laboratorij Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica. Glavni parametri, ki smo jih spremljali, so bili volumski delež alkohola, pH vina, vsebnost skupnih in hlapnih kislin, ter koncentracija reducirajočih sladkorjev. Vino je bilo tudi senzorično ocenjeno po Bauxbaumovi metodi. Naše rose vino spada v razred deželnih vin s priznano geografsko oznako (PGO). Je polsuho vino, lahkotno za uživanje, nežno rožnate barve.

Ključne besede

vino;rose;Modra frankinja;polsuho vino;pridelava vina;deželno vino PGO;senzorične lastnosti;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UL BF - Biotehniška fakulteta
Založnik: [K. Papež]
UDK: 663.222:663.251/.253:543.92
COBISS: 4921720 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 2313
Št. prenosov: 732
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Production of quality rose wines
Sekundarni povzetek: Rose wines are red wines produced using the technology of white wine processing. We produced rose wine from grapes of Blaufrankisch, produced in the winegrowing country of Posavje. We used the process of pre-fermentation maceration. Maceration lasted three hours. Then we added yeasts to the grape juice, so the alcoholic fermentation would begin. When the fermentation ended we racked the wine and continued with the maturation and care of it. We sent samples of grape must and wine on chemical analysis to the laboratory in Institute of agriculture and forestry Nova Gorica. The main physico-chemical parameters that we were observing were the alcohol content, pH of wine, total and the volatile acidity and the concentration of reducing sugars. Wine was sensory evaluated by the Bauxbaum method. Our wine belongs to the category of regional wines with recognized geographical indication. It's a semi-dry wine, easy to drink with gently pink color.
Sekundarne ključne besede: wine;rose;semi-dry wine;production of wine;wine with recognized geographical indication;sensory characteristics;
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Študijski program: 0
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Oddelek za živilstvo
Strani: IX, 22 f.
ID: 10942584