diplomsko delo
Eva Jančigaj (Avtor), Drago Kočar (Mentor)

Povzetek

V diplomski nalogi sem določevala masni delež kalijevega hidrogentartrata v vinskem kamnu treh vzorcev. Za določitev sem uporabila tri postopke: titracijo z NaOH(aq) filtriranih in nefiltriranih raztopin vzorcev, retitracijo z NaOH(aq) in s HCl(aq) filtriranih in nefiltriranih raztopin vzorcev in pa titracijo z NaOH(aq) samih vzorcev. Uporabila sem avtomatski potenciometrični titrator, s kombinirano stekleno elektrodo. Pri vseh vzorcih sem določila zelo visoke deleže KHT, saj je to glavna sestavina vinskega kamna. Pri vinskem kamnu rdečega vina je bil masni delež KHT nekoliko manjši, kar sem povezala s tem, da tak kamen vsebuje tudi veliko celic kvasovk. Zanimivo je, da sem pri titraciji in retitraciji filtriranih in nefiltriranih raztopin istih vzorcev določila različne deleže, kar kaže na to, da v vinskem kamnu obstajajo še druge spojine, ki reagirajo s klorovodikovo kislino in raztopino natrijevega hidroksida. Za razumevanje tega bi morala analizirati spojine, ki so poleg KHT še prisotne v vinskem kamnu.

Ključne besede

analizna kemija;analizne metode;titracije;retitracije;potenciometrična titracija;kalijev hidrogentartrat;vinski kamen;diplomska dela;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UL FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Založnik: [E. Jančigaj]
UDK: 543.554.4(043.2)
COBISS: 1538311107 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 787
Št. prenosov: 215
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni povzetek: The purpose of my research was to determine the mass fraction of a potassium hydrogen tartrate in three samples of cream of tartar by three different titrations. I completed titrations of filtered and unfiltered solutions of samples with NaOH(aq) and with retitrations of added NaOH(aq) in the same solutions with HCl(aq). I also did titrations of samples diluted in deionized water with NaOH(aq). I used an automatic potentiometric titrator with a combined glass electrode. My results showed high mass fractions of KHT, which is expected, as KHT is the main component of cream of tartar. The cream of tartar of red wines may contain a large number of yeast cells, which results in lower mass fraction of KHT. I observed that results obtained by titration and retitration of filtered and unfiltered solutions of cream of tartar were considerably different, which could be the aftereffect of presence of other compounds that react with HCl(aq) and NaOH(aq).For a better understanding of said reactions, I would have to perform further analysis of cream of tartar to determine which compounds are actually present.
Sekundarne ključne besede: hydrogen tartrate;cream of tartar;titration;retitration;
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Študijski program: 1000373
Konec prepovedi (OpenAIRE): 1970-01-01
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo, UNI Kemija
Strani: 48 str.
ID: 11215361