diplomsko delo
Povzetek
Namen raziskovalne naloge je primerjati različne načine molže in iz nabora podatkov ugotoviti najprimernejši način glede na število krav molznic. Na koncu naloge ugotovimo, da so za molžo do 60 krav primerni način »ribje kosti«, molža z »robotom« ali mlekovod, za več kot 60 krav pa krožno molzišče, robotska molža, ki ima dve postaji, ter sistem »ribje kosti« in vzporedno molzišče, vendar oba zadnja načina zasedata veliko prostora. Nekatere sisteme lahko povečamo z nadgradnjo ali prizidkom. Krožno molzišče moramo v celoti zamenjati, če želimo povečati število krav molznic, ki jih želimo molsti.
Ključne besede
mleko;molzni sistemi;"ribja kost";"molzni robot";krožno molzišče;
Podatki
Jezik: |
Slovenski jezik |
Leto izida: |
2019 |
Tipologija: |
2.11 - Diplomsko delo |
Organizacija: |
UL BF - Biotehniška fakulteta |
Založnik: |
[M. Šink] |
UDK: |
637.115(043.2) |
COBISS: |
9329017
|
Št. ogledov: |
710 |
Št. prenosov: |
168 |
Ocena: |
0 (0 glasov) |
Metapodatki: |
|
Ostali podatki
Sekundarni jezik: |
Angleški jezik |
Sekundarni naslov: |
Comparison of different methods of cow milking |
Sekundarni povzetek: |
This research paper aims to compare various milking methods and to determine from the data set the most appropriate method based on the number of dairy cows. At the end of the paper, it is determined that when the number of cows ranges from 0 to 60 the appropriate method is the “fishbone” method, “robotic” milking or a milk pipeline; when the number exceeds 60, the appropriate method is a rotary milking parlour, robotic milking with 2 stations, and a “fishbone” or parallel parlour, however, the last two methods take up a lot of space. Some systems may be upgraded with an extension. The rotary milking parlour has to be replaced completely if we want to increase the number of dairy cows. |
Sekundarne ključne besede: |
milk;milking methods;"fishbone";"milking robot";milking parlour; |
Vrsta dela (COBISS): |
Diplomsko delo/naloga |
Študijski program: |
0 |
Komentar na gradivo: |
Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Oddelek za agronomijo |
Strani: |
VII, 25 f. |
ID: |
11270620 |