diplomski projekt
Mihael Gabrovšek (Avtor), Željko Gorišek (Recenzent), Dominika Gornik Bučar (Mentor), Miran Merhar (Komentor)

Povzetek

Raziskovali smo vpliv tehnoloških in konstrukcijskih parametrov rezkalnega orodja za odrezovanje lesa v prečni smeri (0° - 90°). Odrezovali smo zračno suho bukovino, kjer smo spreminjali orientiranost tkiva (0°, 30°, 60° in 90°), prsni kot rezila (10°, 20°, 30°, 40° in 50°) ter debelino odrezka (0,05 mm, 0,10 mm in 0,15 mm). Za vsako kombinacijo smo naredili dva reza, nato pa smo izmerili profil novo nastale površine. Iz izmerjenega profila smo izračunali parametre za vrednotenje hrapavosti površine: Ra - aritmetična srednja vrednost hrapavosti, Rz - srednja globina hrapavosti, Rq - standardni odklon, Rsk - poševnost, Rku - sploščenost in parameter krivulje nosilnosti. V raziskavi smo ugotovili, da je najboljša kakovost površine pri odrezovanju s prsnim kotom 40°, najmanjši debelini odrezka ter orientiranosti tkiva 90°, kar ustreza radialni površini. Iz navedene raziskave sledi, da je pri obdelavi bukovine v prečni smeri (0° - 90°) smiselno uporabiti namensko izdelano rezkalno orodje z večjimi prsnimi koti, kot jih imajo standardna na trgu dobavljiva rezkalna orodja (okrog 20°)

Ključne besede

les;mehanska obdelava;rezkanje;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UL BF - Biotehniška fakulteta
Založnik: [M. Gabrovšek]
UDK: 630*823
COBISS: 2476425 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 372
Št. prenosov: 84
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Analysis of technological and constructional parameters for milling tool manufacturing
Sekundarni povzetek: The effect of the technological and construction parameters of a milling tool for cutting across the grain (0° - 90°) was studied. Air - dried beech was cut, whereby the orientation of the material (0°, 30°, 60° and 90°), the tool rake angle (10°, 20°, 30°, 40° and 50°), as well as the thickness of the chip (0,05 mm, 0,10 mm and 0,15 mm) were altered. For each combination two cuts were made and then the profile of the new surface was measured. Using the profile measured, the parameters for evaluating the roughness of the surface: Ra - the arithmetic mean roughness, Rz - the mean depth of roughness, Rq - standard deviation, Rsk - skewness, Rku - kurtosis and Abbot - Firestone curve parameter were calculated. In the study was found that the best surface quality when cutting across the grain is achieved at 40°, the smallest chip thickness and material orientation at 90°, which corresponds to the radial surface. Therefore, as the aforementioned study indicates, for cutting wood across the grain (0° - 90°) it is best to use a purpose - built milling tool with larger rake angles than those milling tools that are available on the market (which have an angle of approx. 20°)
Sekundarne ključne besede: wood;wood machining;milling;
Vrsta dela (COBISS): Delo diplomskega projekta/projektno delo
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Oddelek za lesarstvo
Strani: XI, 33 f., 28 f. pril.
ID: 11920737
Priporočena dela:
, diplomsko delo Visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje Strojništvo
, enoviti magistrski študijski program Farmacija