diplomsko delo
    	
    Povzetek
 
V diplomskem delu sem v vzorcih vina in vinskega kamna določevala naslednje fenolne spojine: 3,5-dihidroksibenzojsko kislino, p-kumarno kislino, vanilinsko kislino, galno kislino, sinapično kislino, (-)-epikatehin, elaginsko kislino, kvercetin in klorogensko kislino. Analizirala sem 3 vzorce vina: refošk, rumeni muškat in belo vino (neznane sorte) in 3 vzorce vinu pripadajočega vinskega kamna, iz katerega izvira. Določitev fenolnih spojin sem izvedla s tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti z UV/VIS detekcijo. Zaradi kompleksne sestave vzorcev sem te analizirala še s tekočinsko kromatografijo sklopljeno z masno spektrometrijo (MS), na podlagi katere sem izvedla tudi kvantitativno določitev.
Sklopitev z MS se je izkazala za primernejšo, saj sem s pomočjo te uspela določiti več fenolnih spojin, kot z UV/VIS detekcijo. Ugotovila sem, da so vzorci vina bolj bogati s fenolnimi spojinami, kot vinski kamen. V vseh vzorcih sem identificirala samo galno kislino, 3,5-dihidroksibenzojsko kislino in kvercetin; z izjemo belega vinskega kamna (VZ 2), ki je vseboval le kvercetin. Ostalih fenolnih spojin v nobenem od vzorcev nisem zaznala.
    Ključne besede
 
vino;vinski kamen;fenolne spojine;analizne metode;tekočinska kromatografija visoke ločljivosti;HPLC;masna spektrometrija;MS;diplomska dela;
    Podatki
 
    
        
            | Jezik: | Slovenski jezik | 
        
        
            | Leto izida: | 2020 | 
            
        
        
            | Tipologija: | 2.11 - Diplomsko delo | 
            
        
            | Organizacija: | UL FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo | 
        
            | Založnik: | [M. Špendal] | 
   
        
            | UDK: | 543.544.5HPLC:543.51(043.2) | 
   
        
        
            | COBISS: | 26500867   | 
        
        
  
        
            | Št. ogledov: | 467 | 
        
        
            | Št. prenosov: | 127 | 
        
        
            | Ocena: | 0 (0 glasov) | 
        
            | Metapodatki: |                       | 
    
    
    Ostali podatki
 
    
        
            | Sekundarni jezik: | Angleški jezik | 
        
        
            | Sekundarni naslov: | Determination of phenolic compounds in wine and in cream of tartar | 
        
        
        
            | Sekundarni povzetek: | In my diploma thesis, the following phenolic compounds in wine and cream of tartar were determined: 3,5-dihydroxybenzoic acid, p-coumaric acid, vanillic acid, gallic acid, sinapic acid, (-)-epicatechin, ellagic acid, quercetin and chlorogenic acid. I analysed 3 wine samples: refošk, rumeni muškat and white wine (unknown varieties) and 3 samples of cream of tartar which originates from corresponding wine. The determination of phenolic compounds was performed by high-performance liquid chromatography with UV/VIS detection. Due to the complex composition of the samples, I analysed them by liquid chromatography, coupled with mass spectrometry (MS), based on which I also performed a quantitative determination.
Coupling with MS proved to be more appropriate as I was able to determine more phenolic compounds by this method than by UV/VIS detection. Wine samples were more enriched in phenolic compounds than cream of tartar. In all samples, only gallic acid, 3,5-dihydroxybenzoic acid and quercetin were identified, except for white cream of tartar (VZ 2) containing only quercetin. I did not detect any other phenolic compounds in any of the samples. | 
        
        
            | Sekundarne ključne besede: | wine;cream of tartar;phenolic compounds; | 
        
            
        
            | Vrsta dela (COBISS): | Diplomsko delo/naloga | 
        
        
            | Študijski program: | 1000373 | 
        
           
        
           
        
           
        
            | Konec prepovedi (OpenAIRE): | 1970-01-01 | 
        
           
        
            | Komentar na gradivo: | Univ. v Ljubljani, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo, UNI Kemija | 
        
           
        
           
        
           
        
            | Strani: | 36 str. | 
        
           
        
           
        
           
        
           
        
           
        
           
        
           
        
           
        
          
        
          
        
          
        
         
        
         
        
        
            | ID: | 11974435 |