diplomsko delo
Manca Špendal (Avtor), Drago Kočar (Mentor)

Povzetek

V diplomskem delu sem v vzorcih vina in vinskega kamna določevala naslednje fenolne spojine: 3,5-dihidroksibenzojsko kislino, p-kumarno kislino, vanilinsko kislino, galno kislino, sinapično kislino, (-)-epikatehin, elaginsko kislino, kvercetin in klorogensko kislino. Analizirala sem 3 vzorce vina: refošk, rumeni muškat in belo vino (neznane sorte) in 3 vzorce vinu pripadajočega vinskega kamna, iz katerega izvira. Določitev fenolnih spojin sem izvedla s tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti z UV/VIS detekcijo. Zaradi kompleksne sestave vzorcev sem te analizirala še s tekočinsko kromatografijo sklopljeno z masno spektrometrijo (MS), na podlagi katere sem izvedla tudi kvantitativno določitev. Sklopitev z MS se je izkazala za primernejšo, saj sem s pomočjo te uspela določiti več fenolnih spojin, kot z UV/VIS detekcijo. Ugotovila sem, da so vzorci vina bolj bogati s fenolnimi spojinami, kot vinski kamen. V vseh vzorcih sem identificirala samo galno kislino, 3,5-dihidroksibenzojsko kislino in kvercetin; z izjemo belega vinskega kamna (VZ 2), ki je vseboval le kvercetin. Ostalih fenolnih spojin v nobenem od vzorcev nisem zaznala.

Ključne besede

vino;vinski kamen;fenolne spojine;analizne metode;tekočinska kromatografija visoke ločljivosti;HPLC;masna spektrometrija;MS;diplomska dela;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UL FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Založnik: [M. Špendal]
UDK: 543.544.5HPLC:543.51(043.2)
COBISS: 26500867 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 467
Št. prenosov: 127
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Determination of phenolic compounds in wine and in cream of tartar
Sekundarni povzetek: In my diploma thesis, the following phenolic compounds in wine and cream of tartar were determined: 3,5-dihydroxybenzoic acid, p-coumaric acid, vanillic acid, gallic acid, sinapic acid, (-)-epicatechin, ellagic acid, quercetin and chlorogenic acid. I analysed 3 wine samples: refošk, rumeni muškat and white wine (unknown varieties) and 3 samples of cream of tartar which originates from corresponding wine. The determination of phenolic compounds was performed by high-performance liquid chromatography with UV/VIS detection. Due to the complex composition of the samples, I analysed them by liquid chromatography, coupled with mass spectrometry (MS), based on which I also performed a quantitative determination. Coupling with MS proved to be more appropriate as I was able to determine more phenolic compounds by this method than by UV/VIS detection. Wine samples were more enriched in phenolic compounds than cream of tartar. In all samples, only gallic acid, 3,5-dihydroxybenzoic acid and quercetin were identified, except for white cream of tartar (VZ 2) containing only quercetin. I did not detect any other phenolic compounds in any of the samples.
Sekundarne ključne besede: wine;cream of tartar;phenolic compounds;
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Študijski program: 1000373
Konec prepovedi (OpenAIRE): 1970-01-01
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo, UNI Kemija
Strani: 36 str.
ID: 11974435