magistrsko delo
Povzetek
V magistrski nalogi smo želeli ovrednotiti koncentracije niklja v izbranih vrtninah z
območij z naravno povečanimi koncentracijami te kovine v tleh. Želeli smo tudi
ugotoviti, ali so izbrane vrtnine primerne za uživanje. Koncentracijo kovine smo
izmerili v užitnih delih vrtnin v tehnološki zrelosti. Izbrali smo 5 različnih lokacij
na območju slovenske Istre in 2 lokaciji na območju Vipavske doline, kjer imamo
naravno povišane vsebnosti niklja v tleh. Srednja vrednost (mediana) za nikelj v
koncentracija Ni v vrtninah je v razponu od 0,82 mg/kg SS (jajčevec) do 12,30
mg/kg SS (blitva), povprečna koncentracija Ni je 3,08 mg/kg SS. Ugotovili smo, da
ima na koncentracijo niklja v užitnih delih vrtnin vpliv vrsta zelenjave; največ Ni se
akumulira pri listnati zelenjavi, najmanj pri plodovkah. Izračunali smo tudi
bioakumulacijske faktorje in naredili oceno izpostavljenosti niklju preko uživanja
izbranih vrtnin iz območja slovenske Istre in Vipavske doline. Največji povprečni
bioakumulacijski faktor smo izmerili pri blitvi - 0,2440, najmanjši pa pri jajčevcih -
0,0136. Pri izračunu izpostavljenosti splošne populacije Ni preko uživanja
preučevanih vrtnin iz slovenske Istre in Vipavske doline smo uporabili podatke o
porabi zelenjave v Sloveniji iz leta 2015 ter podatke o koncentraciji niklja v
izbranih vrtninah. Za izračun izpostavljenosti niklju s proučevanimi vrtninami smo
koncentracije Ni preračunali v svežo snov; podatke o vsebnosti vode smo pridobili
v obsežni zbirki podatkov za prehranske vrednosti v živilih. Ocenjeno
izpostavljenost Ni preko uživanja izbrane zelenjave iz slovenske Istre smo
primerjali z oceno izpostavljenosti zaradi uživanja povprečne evropske zelenjave.
Izpostavljenost zaradi uživanja izbranih vrst zelenjave iz slovenske Istre je 0,58766
μg Ni/kg t.m./dan in je za 26 % večja v primerjavi z izpostavljenostjo preko
uživanja istovrstne evropske zelenjave.
Ključne besede
analiza tal;sprejem v vrtnine;nikelj;geogeni izvor;fliš;antropogeni izvor;vsebnost v tleh;bioakumulacijski faktor;izpostavljenost;
Podatki
Jezik: |
Slovenski jezik |
Leto izida: |
2020 |
Tipologija: |
2.09 - Magistrsko delo |
Organizacija: |
UL BF - Biotehniška fakulteta |
Založnik: |
[L. Mohar] |
UDK: |
631.42:549.263:631.453(043.2) |
COBISS: |
32526339
|
Št. ogledov: |
419 |
Št. prenosov: |
67 |
Ocena: |
0 (0 glasov) |
Metapodatki: |
|
Ostali podatki
Sekundarni jezik: |
Angleški jezik |
Sekundarni naslov: |
Concentrations of nickel in soil and selected vegetables grown on flysch soil in the Slovene Litoral |
Sekundarni povzetek: |
In this master thesis we wanted to evaluate the concentration of nickel in the
selected vegetables from the areas with the natural increased concentrations of this
metal in the ground. We also wanted to find out if the selected vegetables are
suitable for consumption. We measured the concentration of the metal in the
eatable parts of vegetables during the technological ripeness. We chose five
different locations in the area of Slovenian Istria and two locations in the area of
Vipava valley where the natural increased values of nickel are found on the ground.
Middle value (median) of Ni in vegetables is in the range from 0,82 mg/kg dw
(eggplant) to 12,30 mg/kg dw (mangold/chard), the average concentration of Ni is
3,06 mg/kg dw. We found out that the type of vegetable ha san effect on nickel
concentration in the edible parts of vegetables. Ni is accumulated in leafy
vegetables, the least in fruits. We also calculated the bioaccumulation factors and
made an assessment of exposure of general population to Ni through the
consumption of the studied vegetables from Slovenian Istria and the Vipava valley
we used the data about the use of vegetables in Slovenia from the year 2015 and the
data about the concentration of nickel in the selected vegetables. For the calculation
of exposure of the studied vegetables to nickel we recalculated the concentrations
of Ni to fresh substance, and the data of water content were obtained from the
extensive database for the nutritional values in foods. We compared the estimated
exposure to Ni through the consumption of selected vegetables from Slovenian
Istria and the estimated exposure of the consumption of the average European
vegetables. The exposure, because of eating selected types of vegetables from
Slovenian Istria, is 0,58766 μg Ni/kg b.w./day and it is for 26% bigger compared to
the exposure through the consumption of the same type of European vegetables. |
Sekundarne ključne besede: |
soil analyses;vegetable uptake;nickel;natural source;flysch;antropogenic source;content in soil;bioaccumulation factor;exposure; |
Vrsta dela (COBISS): |
Magistrsko delo/naloga |
Študijski program: |
0 |
Konec prepovedi (OpenAIRE): |
1970-01-01 |
Komentar na gradivo: |
Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Oddelek za agronomijo |
Strani: |
IX, 40 f. |
ID: |
12066565 |