diplomsko delo
Povzetek
Delo opisuje, kaj so biološki pufri, kakšne lastnosti imajo, njihovo kemijsko sestavo, kako jih lahko pridobimo ter za katere pogoje so najprimernejši. Opisano je tudi, kako pufri in pH vplivajo na lastnosti proteinov ter kako vplivajo na rastlinske in živalske sisteme. Proteini se spreminjajo ali celo denaturirajo pri različnih pH; da bi jih ohranili pri pravem pH, lahko uporabimo pufre. Pufri so pomembni za pravilno delovanje skoraj vseh organizmov ter jih velikokrat uporabljamo v laboratorijih za ohranjanje pH pri želeni vrednosti.
Ključne besede
pufri;biološki sistemi;pH;proteini;baze;kisline;hemoglobin;diplomske naloge;
Podatki
Jezik: |
Slovenski jezik |
Leto izida: |
2021 |
Tipologija: |
2.11 - Diplomsko delo |
Organizacija: |
UL FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo |
Založnik: |
[Z. Tavčer] |
UDK: |
544.362.032.73:577.35(043.2) |
COBISS: |
75307267
|
Št. ogledov: |
405 |
Št. prenosov: |
77 |
Ocena: |
0 (0 glasov) |
Metapodatki: |
|
Ostali podatki
Sekundarni jezik: |
Angleški jezik |
Sekundarni naslov: |
Biological buffers |
Sekundarni povzetek: |
This work describes what biological buffers are, what properties they have, their chemical structure, how we obtain them and under what type of conditions they work best. It also describes how buffers and pH affect protein properties and how they affect plant and animal systems. Proteins are altered or even denatured at different pH, buffers can be used to maintain them at the right pH. Buffers are important for the proper functioning of almost all organisms and are often used in laboratories to maintain the pH at the desired value. |
Sekundarne ključne besede: |
proteins;acids;bases;biological buffers;hemoglobine; |
Vrsta dela (COBISS): |
Diplomsko delo/naloga |
Študijski program: |
1000374 |
Konec prepovedi (OpenAIRE): |
1970-01-01 |
Komentar na gradivo: |
Univ. v Ljubljani, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo, VSŠ Kemijska tehnologija |
Strani: |
20 str. |
ID: |
13278673 |