magistrsko delo
Tadej Pavković (Avtor), Žiga Zwitter (Mentor), Borut Toškan (Komentor)

Povzetek

Magistrsko delo obravnava fizične značilnosti goveda na Kranjskem, Koroškem in Štajerskem v 16. in 17. stoletju. Napisali smo primerjalno sintezo na podlagi arhivskega in umetnostnozgodovinskega gradiva, zgodnjenovoveških priročnikov za umno gospodarjenje, razprav o kmetijstvu iz 19. stoletja ter sodobne multidisciplinarne literature, ki vključuje arheozoološka spoznanja. Analiziramo vire o govedu na dominikalnih in rustikalnih zemljiščih posameznih zemljiških gospostev, iz katerih smo izluščili informacije o barvah in vzorcih, vnosu tujih morfoloških značilnosti ter masi in velikosti obravnavanih živali. Obravnavamo tudi pridelavo mleka, uporabo goveda kot vprežne živine, preskrbo goveda s soljo in živinozdravstvo.

Ključne besede

govedo;živinoreja;agrarna zgodovina;Notranja Avstrija;zgodnji novi vek;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.09 - Magistrsko delo
Organizacija: UL FF - Filozofska fakulteta
Založnik: [T. Pavković]
UDK: 94(4)"15/16"
COBISS: 80912643 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 324
Št. prenosov: 86
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Cattle in Carniola, Carinthia, and Styria in the 16th and 17th Centuries
Sekundarni povzetek: The master's thesis discusses the physical characteristics of cattle in Carniola, Carinthia, and Styria in the 16th and 17th centuries. The thesis is a comparative synthesis based on archival records, historical paintings, early-modern Hausväter literature, 19th-century agricultural publications as well as multidisciplinary literature, including the field of archeozoology. Records on cattle kept at demesne lands and lands in possession of subjects of selected seigneuries were analysed to collect information on hair colours and colour patterns, the introduction of foreign morphological traits, and the cattle weight and size. In addition, attention was paid to milk production, use of cattle as draft animals, cattle salt provisions, and veterinary practices of the time.
Sekundarne ključne besede: cattle;animal husbandry;agricultural history;Inner Austria;early modern period;
Vrsta dela (COBISS): Magistrsko delo/naloga
Študijski program: 0
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Filofofska fak., Odd. za zgo.
Strani: 131 str.
ID: 13675558