iskanje ravnotežja s prehranjevanjem
Tanja Kamin (Avtor), Blanka Tivadar (Avtor)

Povzetek

Medicinski strokovnjaki med sodobnimi dejavniki tveganja za zdravje populacije izpostavljajo življenjski stil, v katerem pomembnejše mesto zavzemajo prehranjevalne navade. Dobre prehranjevalne navade posameznika/-ce se po tej doktrini kažejo v dobri telesni kondiciji, ta pa v dobrem zdravju. "Posameznik/-ca mora ves čas delovati preventivno in maksimizirati svoje zdravje" je predpostavka zdravizma, v sklopu katerega v tem prispevku predstavljava, kako s prehranjevalnimi strategijami ljudje v vsakdanjem življenju upravljajo svoje telo in zdravje. Na temelju kvalitativne raziskave v Sloveniji predstavljava tri prevladujoče konceptualizacije telesa in zdravja v odnosu do prehranjevanja: telo kot uravnoteženi sistem zdravja; ranljivo in onesnaženo telo; ter ločenost telesa od duha.

Ključne besede

prehrana;Zdravje;Človekovo telo;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija: UL FDV - Fakulteta za družbene vede
UDK: 316.7
COBISS: 22523997 Povezava se bo odprla v novem oknu
ISSN: 0040-3598
Matična publikacija: Teorija in praksa
Št. ogledov: 658
Št. prenosov: 276
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni povzetek: Medical experts expose individual lifestyle as one of the main contemporary risk factors for the population's health. Among medically determined life style factors, risk related to food consumption takes a more vivid position. The prevailed belief is that good eating habits set up good physical condition, which is shown in better health. Consequently, to avoid ill-health one is constantly reminded to act in preventive manners and take care of ones health. This condition is emphasised by the healthism thesis, which forms the framework of this article. The authors aim at illuminating what eating strategies lay people in everyday life employ to manipulate body and health. This is based on a Slovenian qualitative empirical study, and three main concepts of the body and health relation are discussed: the body as equilibrated system of health; vulnerable and polluted body; and the body - mind dualism.
Sekundarne ključne besede: nutrition;Health;Human body;
Vrsta dela (COBISS): Delo ni kategorizirano
Strani: str. 891-908
Letnik: ǂLetn. ǂ40
Zvezek: ǂšt. ǂ5
Čas izdaje: september/oktober 2003
Ključne besede (UDK): social sciences;družbene vede;sociology;sociologija;sociology of culture;cultural context of social life;sociologija kulture;
ID: 1467474
Priporočena dela:
, iskanje ravnotežja s prehranjevanjem
, globalizacija turizma in krepitev vloge prostorov potrošnje
, diplomsko delo
, Policy Press, London 2007, 192 strani, 12.99£ (978-1-861-34937-8)
, diplomsko delo