ohranjanje, vrednotenje, karakterizacija in zbiranje genskih virov oljk
Milena Bučar-Miklavčič (Avtor), Viljanka Vesel (Avtor), Dunja Bandelj Mavsar (Avtor), Bojan Butinar (Avtor), Erika Bešter (Avtor), Jakob Fantinič (Avtor), Maja Podgornik (Avtor), Katja Fičur (Avtor), Teja Hladnik (Avtor), Gašper Kozlovič (Avtor), Vasilij Valenčič (Avtor), Saša Volk (Avtor), Alenka Arbeiter (Avtor), Milena Bučar-Miklavčič (Fotograf), Viljanka Vesel (Fotograf), Dunja Bandelj Mavsar (Fotograf), Jakob Fantinič (Fotograf), Maja Podgornik (Fotograf), Jaka Jeraša (Fotograf)

Povzetek

Sorta ˈFrantoioˈ je v svetu razširjena zaradi sposobnosti prilagajanja na različna okolja ter redne in dobre rodnosti ter kakovosti olja. Drevo je bujne rasti, mladi poganjki so dolgi in povešeni. Dozorevanje plodov je postopno in traja dalj časa. Plodovi vsebujejo več olja od sorte Leccino, olje pa ima visoko vsebnost oleinske kisline, nizko vsebnost tokoferolov in visoko vsebnost biofenolov. Na pavje oko občutljiva, na in oljčno muho je pa malosrednje občutljiva , slabše pa prenaša nizke temperature, vendar se hitro obnavlja. Znana je njena velika občutljivost na oljčnega raka, ki je pogost spremljevalec te sorte. Zelo dobro prenaša Verticillium dahliae - verticilijsko uvelost. Ključne besede: ˈBresa finaˈ, ˈComuneˈ, ˈCorreggioloˈ, ˈCrognoloˈ, ˈFrantoianoˈ, ˈGentileˈ, ˈInfrantoioˈ, ˈLaurinoˈ, ˈNostratoˈ, ˈOliva lungaˈ, ˈPendaglioˈ, ˈPignatelloˈ, ˈRaggioˈ, ˈRaggioloˈ, ˈRazzoˈ

Ključne besede

oljka;sorte;Mata;oljčno olje;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.06 - Enciklopedija, slovar, leksikon, priročnik, atlas, zemljevid
Organizacija: UP - Univerza na Primorskem
Založnik: Znanstveno-raziskovalno središče Koper, Annales ZRS
UDK: 634.63(0.034.2)
COBISS: 115255555 Povezava se bo odprla v novem oknu
ISBN: 978-961-7058-76-5
Št. ogledov: 8
Št. prenosov: 3
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Komentar vira: Nasl. z nasl. zaslona; Opis vira z dne 14. 10. 2022;
Strani: 1 spletni vir (1 datoteka PDF (21 str.))
ID: 16746410
Priporočena dela:
, ni podatka o podnaslovu
, ni podatka o podnaslovu