magistrsko delo
Urša Štepec (Avtor), Hrvoje Petković (Recenzent), Bojana Bogovič Matijašić (Mentor), Majda Golob (Komentor)

Povzetek

Mleko je prehransko bogato živilo, ki vsebuje raznoliko mikrobioto. V Sloveniji in še nekaterih državah EU je surovo mleko naprodaj tudi v mlekomatih. Poleg potencialno patogenih bakterij tveganje v primeru uživanja surovega mleka predstavlja tudi prisotnost prenosljive odpornosti proti antibiotikom v mikrobioti mleka. V magistrsko nalogo smo vključili 112 izolatov iz mleka iz 50 mlekomatov, ki so bili v predhodnih raziskavah identificirani z MALDI-TOF MS. Identifikacijo do vrste smo potrdili oziroma ovrgli z vrstno specifično PCR (v primeru Lactococcus lactis in Leuconostoc mesenteroides) in/ali s sekvenciranjem 16S rDNA. Izolati iz mleka so bili uvrščeni v 14 različnih rodov. Izvedli smo fenotipsko testiranje odpornosti proti antibiotikom z mikrodilucijsko metodo z vnaprej pripravljenimi mikrotitrskimi ploščicami z dodanimi antibiotiki. Z raziskavo v okviru te naloge smo dokazali, da mikrobiota surovega mleka vsebuje tudi bakterije odporne proti antibiotikom. Med njimi so bile tako mlečnokislinske bakterije kot potencialno patogene bakterijske predstavnice. Med enterobakterijami je samo en izolat bakterije vrste E. coli izkazoval večkratno odpornost proti antibiotikom (VOB). Pri stafilokokih, enterokokih in listerijah sevov VOB nismo zaznali. Dva seva VOB smo odkrili med predstavniki iz rodu Leuconostoc. Med VOB smo uvrstili tudi vseh osem izolatov iz rodu Weisella. S stališča tveganja za širjenje odpornosti proti antibiotikom v prehranski verigi bi ti lahko predstavljali določeno tveganje za zdravje ljudi. Za oceno tega tveganja pa bi bile potrebne analize celotnih genomov, ki bi pokazale, kakšna je dejanska prisotnost genov za odpornost in drugih genov, povezanih s prenosljivostjo odpornosti.

Ključne besede

mleko;mlekomati;fenotipsko testiranje odpornosti;odporne bakterije proti antibiotikom;večkratno odporne bakterije;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.09 - Magistrsko delo
Organizacija: UL BF - Biotehniška fakulteta
Založnik: [U. Štepec]
UDK: 601.4:577.21:615.015.8:637.12(043.2)
COBISS: 225944067 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 29
Št. prenosov: 4
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Antimicrobial resistance in bacterial isolates from milk from vending machines
Sekundarni povzetek: Milk is a nutrient-rich food containing a diverse microbiota. In Slovenia and some other EU countries, raw milk can be purchased in stores but also in milk vending machines. In addition to potentially pathogenic bacteria, the presence of transmissible antibiotic resistance in the milk microbiota poses a risk when raw milk is consumed. In this MSc thesis, we analysed 112 isolates from 50 milk vending machines that had been identified in previous studies using MALDI-TOF MS. Species were confirmed or refuted by species-specific PCR (in the case of Lactococcus lactis and Leuconostoc mesenteroides) and/or 16S rDNA sequencing. The milk isolates were classified into 14 different genera. The phenotypic tests for antimicrobial resistance were then performed by the microdilution method using pre-prepared microtiter plates with added antibiotics. The tests carried out as part of this work showed that the microbiota of raw milk also contains bacteria resistant to antibiotics. These included both lactic acid bacteria and potentially pathogenic bacteris. Among the Enterobacteriaceae, only one isolate of E. coli showed multiple antimicrobial resistance (MDR). No MDR strains were detected among staphylococci, enterococci and listeria. Two MDR strains were detected among Leuconostoc representatives. All eight isolates from the genus Weisella were also classified as MDR. Considering the potential risk of antimicrobial resistance spreading in the food chain, these could pose a risk for human health. The assessment of this risk would require whole genome analyses to demonstrate the actual presence of antimicrobial resistance genes and other genes associated with the transmissibility of resistance.
Sekundarne ključne besede: milk;milk vending machine;phenotypic resistance testing;antibiotic-resistant bacteria;multidrug-resistant bacteria;
Vrsta dela (COBISS): Magistrsko delo/naloga
Študijski program: 0
Konec prepovedi (OpenAIRE): 1970-01-01
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Študij biotehnologije
Strani: 1 spletni vir (1 datoteka PDF (XI, 65 str., [14] str. pril.))
ID: 25889218