diplomsko delo
Mica Jančič (Avtor), Mojca Smolej (Mentor)

Povzetek

Diplomsko delo vsebuje jezikovnostilistično analizo predgovorov in izbranih receptov štirih kuharskih knjig. Najprej so predstavljena teoretična izhodišča jezikovne stilistike in besediloslovja, v nadaljevanju pa uporaba teh izhodišč za analizo predgovorov in receptov. Izbrana so štiri dela iz različnih časovnih obdobij: Valentin Vodnik, Kuharske bukve, 1799; Magdalena Pleiweis, Slovenska kuharica ali Navod okusno kuhati navadna in imenitna jedila, 1868; neznan avtor, Kuharska knjižica, 1948 in Urška Fartelj, 220 stopinj poševno: preprosto, sveže in s kruhom pomazano, 2019.

Ključne besede

slovenščina;jezikovna stilistika;besedilnost;kuharske knjige;recepti;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UL FF - Filozofska fakulteta
Založnik: [M. Jančič]
UDK: 811.163.6'38
COBISS: 247388675 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 86
Št. prenosov: 25
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: A linguo-stylistic analysis of cooking books. From Valentin Vodnik to Urška Fartelj
Sekundarni povzetek: This diploma thesis shows main features of linguistic style of four selected prefaces and cooking recipes. Diploma presents theoretical aspects of lingusitic style and sytlistics and furthermore the use of those in viewing the prefaces and cooking recpies. We read about four cooking books from different eras: Valentin Vodnik, Kuharske bukve, 1799; Magdalena Pleiweis, Slovenska kuharica ali Navod okusno kuhati navadna in imenitna jedila, 1868; neznan avtor, Kuharska knjižica, 1948 and Urška Fartelj, 220 stopinj poševno: preprosto, sveže in s kruhom pomazano, 2019.
Sekundarne ključne besede: Slovene;linguistic stylistics;textuality;cooking books;recipes;
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Študijski program: 1011026
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Filozofska fak., Oddelek za slovenistiko
Strani: 21 str.
ID: 26796033