diplomsko delo
Povzetek
Diplomsko delo vsebuje jezikovnostilistično analizo predgovorov in izbranih receptov štirih kuharskih knjig. Najprej so predstavljena teoretična izhodišča jezikovne stilistike in besediloslovja, v nadaljevanju pa uporaba teh izhodišč za analizo predgovorov in receptov. Izbrana so štiri dela iz različnih časovnih obdobij: Valentin Vodnik, Kuharske bukve, 1799; Magdalena Pleiweis, Slovenska kuharica ali Navod okusno kuhati navadna in imenitna jedila, 1868; neznan avtor, Kuharska knjižica, 1948 in Urška Fartelj, 220 stopinj poševno: preprosto, sveže in s kruhom pomazano, 2019.
Ključne besede
slovenščina;jezikovna stilistika;besedilnost;kuharske knjige;recepti;
Podatki
| Jezik: |
Slovenski jezik |
| Leto izida: |
2023 |
| Tipologija: |
2.11 - Diplomsko delo |
| Organizacija: |
UL FF - Filozofska fakulteta |
| Založnik: |
[M. Jančič] |
| UDK: |
811.163.6'38 |
| COBISS: |
247388675
|
| Št. ogledov: |
86 |
| Št. prenosov: |
25 |
| Ocena: |
0 (0 glasov) |
| Metapodatki: |
|
Ostali podatki
| Sekundarni jezik: |
Angleški jezik |
| Sekundarni naslov: |
A linguo-stylistic analysis of cooking books. From Valentin Vodnik to Urška Fartelj |
| Sekundarni povzetek: |
This diploma thesis shows main features of linguistic style of four selected prefaces and cooking recipes. Diploma presents theoretical aspects of lingusitic style and sytlistics and furthermore the use of those in viewing the prefaces and cooking recpies. We read about four cooking books from different eras: Valentin Vodnik, Kuharske bukve, 1799; Magdalena Pleiweis, Slovenska kuharica ali Navod okusno kuhati navadna in imenitna jedila, 1868; neznan avtor, Kuharska knjižica, 1948 and Urška Fartelj, 220 stopinj poševno: preprosto, sveže in s kruhom pomazano, 2019. |
| Sekundarne ključne besede: |
Slovene;linguistic stylistics;textuality;cooking books;recipes; |
| Vrsta dela (COBISS): |
Diplomsko delo/naloga |
| Študijski program: |
1011026 |
| Komentar na gradivo: |
Univ. v Ljubljani, Filozofska fak., Oddelek za slovenistiko |
| Strani: |
21 str. |
| ID: |
26796033 |