diplomsko delo
Mojca Peklar (Avtor), Mojca Škerget (Mentor), Željko Knez (Komentor)

Povzetek

S pomočjo konvencionalne ekstrakcije in superkritične ekstrakcije s CO2 posušenih plodov brusnic smo pripravili ekstrakte v katerih smo določili vsebnost nekaterih fenolnih spojin. Pri konvencionalni ekstrakciji smo kot topilo uporabili 60 % raztopino acetona in 35 % raztopino etanola. Ekstrakcije smo izvajali pri temperaturi 22 °C in pri temperaturi 40 °C v dveh stopnjah. V pripravljenih ekstraktih smo določali koncentracije celokupnih monomernih antocianinov, celokupnih fenolov, celokupnih flavonoidov, proantocianidinov in taninov s spektrofotometričnimi metodami. Merili smo jim absorbanco pri različnih valovnih dolžinah in na podlagi dobljenih umeritvenih krivulj izračunali koncentracije. Rezultate smo podali na gram ekstrakta in na gram materiala. Prav tako smo spremljali kinetiko ekstrakcije, tako da smo med postopkom ekstrakcije jemali vzorce v različnih časovnih intervalih in spremljali spreminjanje koncentracije v odvisnosti od časa.

Ključne besede

konvencionalna ekstrakcija;superkritična ekstrakcija;brusnica;celokupni fenoli;celokupni flavonoidi;celokupni antocianini;tanini;proantocianidini;kinetika ekstrakcije;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Izvor: Maribor
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UM FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Založnik: [M. Peklar]
UDK: 66.061.34:547.568(043.2)
COBISS: 13440022 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 3469
Št. prenosov: 438
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Separation of bioactive compounds from cranberries
Sekundarni povzetek: Dried cranberries were extracted and obtained extracts were analyzed on the content of phenolic compounds. Conventional extraction with organic solvents and supercritical extraction with CO2 were applied. For conventional extraction 60 % solution of acetone and 35 % solution of ethanol were used. Extractions were performed at temperature 22°C and at temperature 40 °C in two steps. Concentrations of total monomeric anthocyanins, total phenols, total flavonoids, proanthocyanidins and tanins were determined in prepared extracts by spectrophotometric methods. The absorbances at different wavelengths were measured and according to calibration curves concentrations were calculated. Results were expressed per gram of extract and per gram of material. The kinetics of extractions was followed, so that the samples were taken at different time intervals during the process of extraction and variation of concentration with time was monitored.
Sekundarne ključne besede: conventional extraction;supercritical extraction;cranberry;total phenols;total flavonoids;total anthocianins;tanins;proanthocianins;kinetics of extraction;
URN: URN:SI:UM:
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo
Komentar na gradivo: Univ. v Mariboru, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo
Strani: XII, 80 f.
Ključne besede (UDK): applied sciences;medicine;technology;uporabne znanosti;medicina;tehnika;chemical technology;chemical and related industries;kemijska tehnologija;kemijske in sorodne industrije;chemical technology of liquids;processes and equipment for treatment of or with liquids;kemijska tehnologija tekočin;procesi in oprema za obdelovanje tekočin ali za obdelovanje z njimi;mathematics;natural sciences;naravoslovne vede;matematika;chemistry;crystallography;mineralogy;kemija;organic chemistry;organska kemija;
ID: 986753
Priporočena dela:
, diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
, diplomska naloga univerzitetnega študijskega programa
, diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa