diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa
Katja Golob (Avtor), Mojca Škerget (Mentor), Mateja Primožič (Komentor)

Povzetek

S predhodno termično obdelavo in liofilizacijo smo stabilizirali vzorce. Z metodo konvencionalne šaržne ekstrakcije smo pripravili ekstrakte iz različno obdelanih vzorcev rdeče pese. Ekstrakcijo smo izvajali pri konstantnem mešanju na magnetnem mešalu, pri sobni temperaturi, zavarovano pred vdorom dnevne svetlobe, dve uri. Vzporedno smo analizirali tudi vzorce neekstrahiranega materiala rdeče pese. Vzorce smo v daljšem časovnem obdobju izpostavljali različnim procesnim parametrom, kot sta svetloba in sobna temperatura. Določali smo koncentracije celokupnih fenolov, celokupnih flavonoidov in antioksidativno aktivnost po dveh metodah (β-karotensko in radikalsko metodo) ter procentualno razmerje betalainov (razmerja betaksantinov in vulgaksantinom v rdeči pesi) smo določevali s pomočjo spektrofotometričnih metod. Kinetiko razpada oz. spreminjanja koncentracije s časom, smo določevali s pomočjo metode inkubacije vzorcev pri različnih temperaturah, in sicer pri temperaturah 20 ËšC, 40 °C in 60 °C. Kinetiko smo spremljali tako, da smo v različnih časovnih intervalih merili absorbance raztopin vzorcev pri absorpcijskih maksimumih, pri valovnih dolžinah λmax530 nm in λmax480 nm.

Ključne besede

konvencionalna ekstrakcija;rdeča pesa;celokupni fenoli;celokupni flavonoidi;antioksidativna aktivnost;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Izvor: Maribor
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UM FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Založnik: [K. Golob]
UDK: 66.061.3(043.2)
COBISS: 14931990 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 3531
Št. prenosov: 209
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Phenolic compounds and betalains from beetroot and kinetics of degradation
Sekundarni povzetek: Beetroot samples were extracted and fresh material was prepaired. The obtained extracts and samples of material were analized on contant of phenolic compaunds. Used was a conventional extraction with constant mixing. With destilated H2O as solvent, the extraction duration of 2 hours and shield against the effects of daylight. Thermic treatment and liofilization was used to stabilize obtaind compaunds. The samples of beetroot were exposed to differend process parameters. The concentrations of total phenols, total flavonoids, total monomeric anthocyanins, antioksidative activity and the percentage of betalains were determined in the prepared samples by spectrophotometrical metods. The kinetics of degradation was followed by chattering the samples at differend temperatures (20 °C, 40 °C, 60 °C). The kinetics was attended by measuring the detection of absorbances at λmax530 (nm) and λmax480 (nm).
Sekundarne ključne besede: conventional extraction;beetroot;total phenols;total flavonoids;antioksidative activity;betalains;kinetics of degradation;
URN: URN:SI:UM:
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo
Komentar na gradivo: Univ. v Mariboru, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo
Strani: X, 71 f.
Ključne besede (UDK): applied sciences;medicine;technology;uporabne znanosti;medicina;tehnika;chemical technology;chemical and related industries;kemijska tehnologija;kemijske in sorodne industrije;chemical technology of liquids;processes and equipment for treatment of or with liquids;kemijska tehnologija tekočin;procesi in oprema za obdelovanje tekočin ali za obdelovanje z njimi;
ID: 999210