diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Eva Krajnčan (Avtor), Maša Knez Hrnčič (Mentor), Darija Cör (Komentor)

Povzetek

Ekstrakcijski postopki so že od nekdaj učinkoviti za industrijo, predvsem živilsko, saj omogočajo relativno hitro in učinkovito izolacijo bioaktivnih komponent. Vedno večjo pozornost v svetu pridobivajo tudi različna prehranska dopolnila, zato smo si izbrali atraktivno in okusno medicinsko gobo Hericium erinaceus. S pomočjo konvencionalne oziroma klasične ekstrakcije in ultrazvočne ekstrakcije, ki smo ju izvajali pri različnih temperaturah, smo pridobili različne ekstrakte omenjene gobe. Uporabljali smo topila etanol in metanol ter ugotavljali, kako izbira topila in temperatura obratovanja vplivata na kvaliteto ekstrakta. Izvedli smo tudi ekstrakcijo polisaharidov, kjer smo kot ekstrakcijski medij uporabili vodo. Sledila je analiza vzorcev s spektrofotometrijo, kjer smo določali vsebnost totalnih fenolov ter antioksidativno aktivnost, izraženo kot procent inhibicije. Ugotovili smo, da na masni izkoristek in izolacijo biološko aktivnih komponent poleg gostote topila vplivata tudi polarnost in temperatura topila, pri kateri izvajamo ekstrakcijo. Bolj polarno je topilo, večja je vsebnost totalnih fenolov ter večji je procent inhibicije.

Ključne besede

izolacija;biološka aktivnost;organska topila;UV ekstrakcija;prosti radikali;diplomske naloge;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UM FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Založnik: [E. Krajnčan]
UDK: 577.334:577.12(043.2)
COBISS: 21034518 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 1194
Št. prenosov: 193
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Effect of extraction media on the quality of extract from Hericium erinaceus
Sekundarni povzetek: Extraction procedures have always been effective in the industry, especially in agriculture as they allow fast and effective isolation of bioactive components. Globally there is a lot of attention on various food supplements, that is why we have chosen the attractive and tasty medical mushroom Hericium erinaceus. We used conventional extraction procedures as well as more modern methods such as ultrasound extraction. This process involves exposing the samples to different temperatures, therefore gained various different extracts of the aforementioned mushroom. Using ethanol and methanol we tried to asses how solvents as well as temperatures affect the quality of the extracts. We have also carried out extraction of polysaccharides, by using water. In the following step, the samples have been analysed using spectrophotometric methods for determination of total phenols and the total antioxidant assay expressed as a percentage of inhibition. . Mass yield and the isolation rate of biologically active components is mostly affected by the polarity and density of the applied solvent and temperature of the solvent, which also influences solvent density, used in the extraction process. If a solvent with a higher polarity is used, greater phenol content and higher percentage of inhibition is observed.
Sekundarne ključne besede: isolation;biological activity;organic solvent;UV extraction;free radicals;Hericium erinaceus;
URN: URN:SI:UM:
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Komentar na gradivo: Univ. v Mariboru, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo
Strani: IX, 34 str.
ID: 10859784
Priporočena dela:
, diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
, diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje
, diplomsko delo univerzitetnega študija
, diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje
, diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje