diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje
Primož Tržan (Avtor), Maša Knez Hrnčič (Mentor), Darija Cör (Komentor)

Povzetek

Za ekstrakcijo komponent iz naravnih materialov se uporabljajo različne tehnike. Glavni namen diplomskega dela je bil določitev najustreznejše ekstrakcijske tehnike ter izbire konvencionalnega topila, ki daje najboljši izkoristek ekstrakcije in pri tem ne uniči biološko aktivnih komponent. V ekstraktu iz liofiliziranih hrušk smo določili vsebnost sladkorjev. V ekstraktih, pridobljenih z ekstrakcijo po Soxhletu, hladno ter ultrazvočno ekstrakcijo smo določevali antioksidativno aktivnost, totalne ogljikove hidrate, proteine in betalaine ob uporabi topil metanol, etanol ter etanol-voda. Ugotovili smo, da največji izkoristek ekstrakcije da hladna ekstrakcija s topilom metanol (47,78 %), kjer smo hkrati določili najvišjo vsebnost totalnih ogljikovih hidratov v ekstraktu (431 g OH/kg vzorca). Najvišjo antioksidativno aktivnost smo izmerili v ekstraktu dobljenem po hladni ekstrakciji z etanolom (2,27 %), vendar je masni izkoristek same ekstrakcije zelo nizek (11,24 %). Višje izkoristke smo dobili v primeru, ko smo kot topilo uporabili metanol ne glede na metodo. Po Soxhletovi ekstrakciji smo določili najvišjo vsebnost proteinov v ekstraktih ne glede na izbrano topilo, največ s topilom etanol (474 g proteinov/kg vzorca), medtem ko smo pri določanju betalainov izmerili najnižje vrednosti (391 mg betalainov/kg vzorca). Najvišjo vsebnost betalainov smo izmerili v ekstraktu po Soxhlet ekstrakciji s topilom etanol-voda (2513 mg betalainov/kg vzorca).

Ključne besede

ekstrakcija;rastlinski materiali;konvencionalna topila;aktivne komponente;antioksidativna učinkovitost;diplomske naloge;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UM FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Založnik: [P. Tržan]
UDK: 66.061.3(043.2)
COBISS: 21982230 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 865
Št. prenosov: 93
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Effect of extraction process on the quality of extracts from liofilizied pears (pyrus communis)
Sekundarni povzetek: Several extraction techniques have been applied for extraction of target compounds from natural material. The main purpose of our work was to determine the extraction technique and the choice of a conventional solvent which gives the best extraction efficiency and does not lead to degradation of biologically active components. In the extract from lyophilized pears has been determined the content of sugar. In the extracts, attained by Soxhlet, cold and ultrasonic extraction antioxidant activity, total carbohydrates, proteins and betalaine have been determined using different solvents; methanol, ethanol and ethanol-water. It has been concluded that the maximum extraction efficiency gives cold extraction with solvent methanol (47,78 %). In this extract we also measured the highest content of total carbohydrates (431 g carbohydrates/kg of sample). The highest antioxidant activity was measured in extract, obtained by cold extraction with ethanol (2,27 %), although the extraction efficiency was low (11,24 %). Higher efficiencies were determined when using methanol as a solvent independently from method. In extracts, attained after Soxhlet extraction, we determined the maximum protein content (474 g proteins/kg of sample) and at the same time the lowest contents of betalain (391 mg betalains/kg of sample). The highest proportion of betalains was measured in the extract attained by Soxhlet extraction using ethanol-water (2513 mg betalains/kg of sample)-
Sekundarne ključne besede: extraction;plant materials;conventional solvents;active components;antioxidant activity;
URN: URN:SI:UM:
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Komentar na gradivo: Univ. v Mariboru, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo
Strani: X, 33 str.
ID: 10957412
Priporočena dela:
, diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje
, diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
, diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
, diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje