diplomsko delo
Povzetek
Namen diplomske naloge je določiti vsebnost β-glukanov v zrnih različnih kultivarjev pšenice in ječmena in s tem identificirati kultivarje z veliko vsebnostjo β-glukanov, ki jih bo možno uporabiti za pripravo specialnih mok. β-glukani so sestavni del celične stene različnih žit, predvsem v celicah, ki tvorijo sub-alevronsko plast. Selekcija žit, ki je temeljila na velikem hektarskem donosu in veliki vsebnosti škroba in proteinov, je rezultirala v naboru kultivarjev, ki imajo relativno majhno vsebnost β-glukanov. V zadnjem času pa je mnogo raziskav pokazalo na pozitivne učinke β-glukanov na zdravje. Posledično je Evropska agencija za varnost hrane odobrila tudi dve prehranski trditvi v povezavi z β-glukani. Zaradi naštetega obstaja velik interes za gojenje žit kot so pšenica in ječmen z veliko vsebnostjo β-glukanov. Z analizami ječmena smo ugotovili, da zrna izbranih kultivarjev vsebujejo od 1,6 do 9,0 % β-glukanov, medtem ko je bila vsebnost v zrnih pšenice od 0,56 % do 0,97 %.
Ključne besede
ječmen;ječmenova moka;beta-glukani iz žit;LDL holesterol;izolacija beta -glukanov;funkcionalna živila;
Podatki
Jezik: |
Slovenski jezik |
Leto izida: |
2017 |
Tipologija: |
2.11 - Diplomsko delo |
Organizacija: |
UL BF - Biotehniška fakulteta |
Založnik: |
[R. Kuzman] |
UDK: |
633.1:664.641:547.458:641.1 |
COBISS: |
4835704
|
Št. ogledov: |
893 |
Št. prenosov: |
341 |
Ocena: |
0 (0 glasov) |
Metapodatki: |
|
Ostali podatki
Sekundarni jezik: |
Angleški jezik |
Sekundarni naslov: |
Analysis of beta-glucan content in barley and wheat samples |
Sekundarni povzetek: |
The aim of the thesis is to identify the content of β-glucans in the grains of different samples of wheat and barley and thus identify cultivars which can be used to produce special flour. β-glucans are found in sub-aleuronic layer of grain's cellular wall. So far, a lot of effort has been put into making greater yield per hectare as well as higher content of starch and proteins and thus the content of β-glucans in grains decreased. Lately many researches have shown positive effects of β-glucans on human health. Consequently European Food Safety Authority support two health claims regarding positive effects of β-glucans on human health. This information has increased the interest for growing cultivars with higher contents of β-glucans. We have found than the content of β-glucans in analysed barley cultivars is from 1.6 % to 9.0 % and in wheat cultivars from 0.56 % to 0.97 %. |
Sekundarne ključne besede: |
barley;barley flour;beta-glucans from grain;LDL cholesterol;isolation of beta-glucans;functional food; |
Vrsta dela (COBISS): |
Diplomsko delo/naloga |
Študijski program: |
0 |
Komentar na gradivo: |
Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Oddelek za živilstvo |
Strani: |
VII, 21 f. |
ID: |
10910308 |