diplomsko delo
Miha Žužek (Avtor), Nada Rotovnik-Kozjek (Recenzent), Vida Škrabanja (Mentor)

Povzetek

Smučarski skoki so specifičen šport, pri katerem že najmanjši dejavniki odigrajo veliko vlogo pri končnem rezultatu. Eden izmed teh dejavnikov je tudi telesna masa skakalcev. Mnogokrat zaradi tega prihaja do težav s prenizko telesno maso, motenj stanja prehranjenosti in celo do motenj hranjenja skakalcev. Zato je Mednarodna smučarska zveza uvedla pravilo o največji dovoljeni dolžini smuči glede na skakalčev indeks telesne mase. Ker optimalna prehrana spada med dejavnike za preprečevanje poškodb in bolezni ter omogoča nemoteno treniranje in tekmovanje, so se v prehrano smučarskih skakalcev začeli vključevati prehranski strokovnjaki. Cilj primerne prehrane je, da smučarski skakalci izoblikujejo zelo vitka in lahka telesa, ki jim omogočajo majhen zračni upor ter daljše skoke. Prehrana smučarskih skakalcev je osnovana na splošnih priporočilih za športno prehrano, ki se ustrezno prilagajajo potrebam posameznega športnika. Ker so smučarski skakalci prehransko ogrožena populacija je v primeru zdravstvenih ali vadbenih težav nujno individualno prehransko svetovanje pri primerno izobraženemu prehranskemu strokovnjaku. V proces prehranske obravnave sta vključena tudi zdravnik in trener.

Ključne besede

prehrana;prehrana športnikov;smučarski skakalci;telesna masa;motnje hranjenja;prehranska priporočila;energijske potrebe;prehransko svetovanje;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UL BF - Biotehniška fakulteta
Založnik: [M. Žužek]
UDK: 613.24+612.39:796.925
COBISS: 13149955 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 1084
Št. prenosov: 276
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Characteristics of a ski jumpers' diet
Sekundarni povzetek: Ski jumping is a specific sport where even the smallest impacts play a major role in the final result. One of the factors behind the end result is jumpers' body weight. Therefore, jumpers have problems with their body weight, nutritional disorders and in some cases even severe eating disorders. Because of that FIS (Fédération Internationale de Ski) introduced new rules about maximal ski length according to jumper’s body mass index. Since optimal nutrition is one of the factors to prevent injuries and illnesses and allow for smooth training and competition, sports dietitians have begun to become involved in the diet of ski jumpers. The goal of proper nutrition is to make ski jumpers very slender and lightweight, allowing them low air resistance and longer jumps. Ski jumpers’ diet is based on general sports diet recommendations, but is accordingly changed in order to fit each individual. While ski jumpers are nutritionally endangered, it is important that they get individual nutritional counselling by a professional sports dietitian in case of health or training issues. A coach and a doctor are also involved in nutritional care process.
Sekundarne ključne besede: nutrition;sports nutrition;ski jumpers;body weight;eating disorders;dietary recommendations;energy needs;nutritional counselling;
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Študijski program: 0
Konec prepovedi (OpenAIRE): 1970-01-01
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Oddelek za živilstvo
Strani: VII, 24 f., [5] f. pril.
ID: 11551935