diplomsko delo
Povzetek
Z izbrano temo smo želeli preučiti odnos, strategijo in znanje, ki jih imajo smučarski skakalci glede klinične športne prehrane ter kakšna je njihova sestava telesa. Smučarski skoki spadajo med športe, pri katerih je nizka telesna masa zelo pomembna. Opredelimo jih kot gravitacijske športe, kar pomeni, da povečana telesna masa omejuje dobro izvedbo. Nizka telesna masa je eden izmed dejavnikov uspešnosti; vendar je treba upoštevati, da lahko zelo nizka telesna masa povzroči resne težave pri telesnih zmogljivostih zaradi zmanjšanja skakalne sile, splošne šibkosti in obvladovanja sil pri doskokih. Predvsem pa se povečata tveganje za telesno in duševno zdravje. Ker je dolgotrajno ohranjanje nizke telesne mase zelo težko izvedljivo in zahteva kar nekaj znanja, je namen naloge analiza prehranskih strategij smučarskih skakalcev. Poglavitni cilj klinične športne prehrane je zadostitev energijskim in hranilnim potrebam vrhunskega športnika. To je potrebno za kakovostno telesno regeneracijo in adaptacijo na trening, ohranjanje njegovega zdravja in za preprečitev poškodb. Prehranska strategija neposredno vpliva na telesno maso skakalcev, ki je regulirana glede na indeks telesne mase (ITM). Uvedba kriterija ITM, ki določa dolžino smuči, je zmanjšala prednost lahkih skakalcev, vendar je kljub uporabi krajših smuči še vedno v določenih mejah predstavlja prednost nizka telesna masa. Zato si smučarski skakalci v športni praksi prizadevajo k optimalno nizki telesni masi. To nakazujejo tudi rezultati naše raziskave, kjer se pokaže, da zaradi želje po nizki telesni masi smučarski skakalci izpuščajo obroke in si sami prilagajajo svoje prehranske strategije. To se odraža na meritvah telesne sestave, ki kažejo na nizek delež puste mase kljub normalnemu indeksu telesne mase ob primerni stopnji hidracije in dokaj nizek fazni kot. Ravno slednji je pokazatelj splošnega zdravstvenega in prehranskega stanja posameznika ter odraža tudi športnikovo zmogljivost. V analizi rezultatov meritev sestave telesa smo tako pri smučarskih skakalcih ugotovili, da nizka telesna masa ne sovpada s strokovnimi merili zdrave sestave telesa. Zato bi bilo iz vidika zdravja pri smučarskih skakalcih, bolj optimalno določanje sestave telesne mase kot pa merjenje ITM. Na ta način, bi lažje zaščitili pusto maso športnikov, ki je determinanta njihovega zdravja. Zdravo razmerje telesnih mas je namreč ključno izhodišče za nadzor zdravja športnikov v športih, kje nizka telesna masa predstavlja tekmovalno prednost.
Ključne besede
diplomska dela;športna prehrana;smučarski skakalci;prehranska strategija;sestava telesa;
Podatki
Jezik: |
Slovenski jezik |
Leto izida: |
2023 |
Tipologija: |
2.11 - Diplomsko delo |
Organizacija: |
UM PEF - Pedagoška fakulteta |
Založnik: |
[U. Jarc] |
UDK: |
796.925:613.2(043.2) |
COBISS: |
154297603
|
Št. ogledov: |
269 |
Št. prenosov: |
11 |
Ocena: |
0 (0 glasov) |
Metapodatki: |
|
Ostali podatki
Sekundarni jezik: |
Angleški jezik |
Sekundarni naslov: |
Relationship between sport nutriton strategy and body composition of ski jumpers |
Sekundarni povzetek: |
With the selected topic, we wanted to investigate the relationship, strategy, and knowledge of ski jumpers regarding sports nutrition and examine their body composition. Ski jumping is a sport where low body mass is crucial. It is classified as a gravitational sport, meaning that increased body mass limits proper execution. Low body mass is one of the success factors, but it should be noted that very low body mass can cause serious problems with physical performance due to a decrease in jumping force, general weakness, and managing forces during landings. Moreover, it increases the risk for physical and mental health problems. Since maintaining a consistently low body mass is challenging and requires a lot of knowledge, the purpose of this research was to analyze the dietary strategies of ski jumpers. The main goal of clinical sports nutrition is to meet the energy and nutrient requirements of an elite athlete. This is necessary for quality physical regeneration and adaptation to training, maintaining their health, and preventing injuries. The nutritional strategy directly affects the body mass of the ski jumpers, which is regulated according to the body mass index (BMI). The introduction of the BMI criterion, which determines the length of skis, has reduced the advantage of lightweight jumpers. However, despite the use of shorter skis, low body mass still represents an advantage within certain limits. Therefore, ski jumpers strive for an optimally low body mass in sports practice. This is also reflected in the results of our research, which show that ski jumpers skip meals and adjust their nutritional strategies to achieve low body mass. This is reflected in the body composition measurements, which show a low proportion of lean mass despite a normal BMI and adequate hydration, as well as a relatively low phase angle. The latter is an indicator of overall health and nutritional status and also reflects the athlete's performance status. In the analysis of the results of body composition measurements, we found that low body mass in ski jumpers does not correspond to professional standards of a healthy body composition. Therefore, from a health perspective, it would be more optimal to determine the composition of body mass rather than measuring BMI in ski jumpers. This way, we could better protect the lean mass of athletes, which is a determinant of their health. A healthy ratio of body masses is crucial for monitoring the health of athletes in sports where low body mass represents a competitive advantage. |
Sekundarne ključne besede: |
theses;sport nutrition;ski jumpers;body composition;BMI;Prehrana (fiziologija);Smučarski skakalci;Univerzitetna in visokošolska dela; |
Vrsta dela (COBISS): |
Diplomsko delo/naloga |
Komentar na gradivo: |
Univ. v Mariboru, Pedagoška fak., Oddelek za športno treniranje |
Strani: |
1 spletni vir (1 datoteka PDF (IX, 48 str.)) |
ID: |
18653614 |