diplomsko delo
Povzetek
Namen mojega diplomskega dela je bil določanje celokupne vsebnosti maščobnih kislin v pekovskih izdelkih s slovenskega in srbskega tržišča ter ugotavljanje vsebnosti trans-maščobnih kislin. Na slovenskem trgu je najvišja dovoljena vsebnost trans-maščobnih kislin na 2 g na 100 g celokupnih maščob. Primerjala sem ekstrakcijo maščobe z Weibull-Stoldt-ovo metodo in metodo z uporabo MAK174 pribora. Delež ekstrahirane maščobe pri Weibull-Stoldt-ovi metodi je okoli 25 % (m/m), pri uporabi MAK174 pribora pa povprečno 10 % (m/m). Vzorce sem analizirala s plinsko kromatografijo s plamensko-ionizacijskim detektorjem. Priprava ekstrakta za GC-FID analizo vključuje derivatizacijo ekstrahirane maščobe iz vzorca v hlapne metilne estre maščobnih kislin. Analiza je potekala na močno polarni koloni HP-88, kjer so se metilni estri maščobnih kislin ločili glede na dolžino verige, nenasičenost, cis/trans izomerizacijo in pozicijo dvojne vezi. Spojine v vzorcih sem identificirala glede na retencijske čase pri predhodno optimizirani kromatografski metodi, ki omogoča ustrezno ločbo C18:2 in C18:3 maščobnih kislin. Kvantitativna določitev, ki vključuje tudi pripravo vzorca, ima visoko ponovljivost.
Ključne besede
pekovski izdelki;lipidi;maščobne kisline;metilni estri;analizne metode;plinska kromatografija;diplomska dela;
Podatki
Jezik: |
Slovenski jezik |
Leto izida: |
2020 |
Tipologija: |
2.11 - Diplomsko delo |
Organizacija: |
UL FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo |
Založnik: |
[M. Novak] |
UDK: |
543.544.3:664.66(043.2) |
COBISS: |
23473667
|
Št. ogledov: |
794 |
Št. prenosov: |
218 |
Ocena: |
0 (0 glasov) |
Metapodatki: |
|
Ostali podatki
Sekundarni jezik: |
Angleški jezik |
Sekundarni naslov: |
Determination of fatty acids in bakery products by gas chromatography |
Sekundarni povzetek: |
The aim of this thesis is the determination of total fatty acid content in bakery products from Slovenian and Serbian market and quantification of trans-fatty acids. The maximum amount of trans-fatty acids on Slovenian market is 2g per 100 g of total fat content. Two fat extraction methods were compared: Weibull-Stoldt method and extraction by MAK174 kit. The Weibull-Stoldt method gives approximately 25 % (m/m), while MAK174 kit only allows extracting 10 % (m/m) on average. The samples were analysed by gas chromatography with flame-ionization detector. Extract preparation for GC-FID analysis includes derivatization of extracted fat from a sample to volatile methyl esters of fatty acids. The analysis was performed on a highly polar HP-88 column, which allows separation of fatty acid methyl esters according to the length of chain, unsaturation, cis/trans isomerization and the double bond position. Compounds in the samples were identified based on retention times acquired with a previously optimized chromatographic method, which allows a better separation of C18:2 and C18:3 fatty acids. Quantitative determination, which includes sample preparation as well, has a great repeatability. |
Sekundarne ključne besede: |
gas chromatography;fatty acids;methyl esters;bakery products; |
Vrsta dela (COBISS): |
Diplomsko delo/naloga |
Študijski program: |
1000373 |
Konec prepovedi (OpenAIRE): |
1970-01-01 |
Komentar na gradivo: |
Univ. v Ljubljani, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo, UNI Kemija |
Strani: |
XII, 32 f. |
ID: |
11893734 |