diplomsko delo
Povzetek
Namen diplomskega dela je določevanje sestave maščobnih kislin v jogurtu. Analizirali smo 13 navadnih in 7 probiotičnih jogurtov z različno vsebnostjo maščobe od 0,1 % do 3,8 % podano na deklaraciji. Maščobne kisline smo določili s plinsko kromatografijo kot metilne estre po alkalno katalizirani metanolizi gliceridov po predhodni ekstrakciji maščobe. Določili smo 17 maščobnih kislin, od tega jih je le 13 prisotnih v vsebnosti 1 % (m/m) ali več. Približno 28 % (m/m) maščobnih kislin v jogurtih je mononenasičenih, okoli 2,3 % (m/m) pa je polinenasičenih z najpomembnejšo linolno kislino (C18:2) v vrednosti 1,8 % (m/m). Nasičenih maščobnih kislin je skoraj 66 % (m/m). Metodo smo validirali. Rezultati kažejo, da je ta metoda uporabna in ponovljiva za določevanje maščobnih kislin . Ekstrakcija maščobe iz jogurtov daje od 84 % do 98 % izkoristke.
Ključne besede
maščobne kisline;jogurt;ekstrakcija;plinska kromatografija;plamensko ionizacijski detektor;validacija;diplomske naloge;
Podatki
Jezik: |
Slovenski jezik |
Leto izida: |
2015 |
Tipologija: |
2.11 - Diplomsko delo |
Organizacija: |
UM FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo |
Založnik: |
[M. Lunder] |
UDK: |
543.635.3:637.146.34(043.2) |
COBISS: |
19453718
|
Št. ogledov: |
1402 |
Št. prenosov: |
141 |
Ocena: |
0 (0 glasov) |
Metapodatki: |
|
Ostali podatki
Sekundarni jezik: |
Angleški jezik |
Sekundarni naslov: |
DETERMINATION OF FATTY ACID COMPOSITION IN YOGURT |
Sekundarni povzetek: |
The aim my work was the determination of fatty acid composition in yoghurt . We analyzed 13 ordinary and 7 of probiotic yoghurts with different fat content from 0,1 % to 3,8 % given in the declaration. Fatty acids were determined as methyl esters by alkaline catalyzed methanolysis of triglycerides using gas chromatography, after a preliminary extraction of fat. We determined 17 fatty acids, of which only 13 are present in a content of 1 % ( w/w) or more. Approximately 28 % ( w/w) of fatty acids in the yoghurt are monounsaturated, about 2,3 % ( w/w) are polunysaturated with the most important linoleic acid ( C18:2 ) in the amount of 1,8% ( w/w). Saturated fatty acids are almost 66 % ( w/w). The analytical method was validated. The results show that this method is reproducible and it gives the extraction of the fat from the yoghurt from 84 % to 98 % yields. |
Sekundarne ključne besede: |
fatty acids;yoghurt;gas chromatography;validation; |
URN: |
URN:SI:UM: |
Vrsta dela (COBISS): |
Diplomsko delo/naloga |
Komentar na gradivo: |
Univ. v Mariboru, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo |
Strani: |
X, 54 f. |
ID: |
9063943 |