diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Povzetek
Moka je živilo, ki ga najdemo v vsakem gospodinjstvu in je v vsakodnevni uporabi. Proučili smo vpliv različnih parametrov, ki vplivajo na inaktivacijo encimov v moki z uporabo superkritičnega ogljikovega dioksida (SC CO2) (čas izpostavitve moke v SC CO2, tlak in dekompresija). Graham moko smo izpostavili v SC CO2 pri različnih pogojih z namenom inaktivacije encimov, ki so prisotni v moki. S pomočjo SC CO2 smo inaktivirali 5 različnih encimov. Stopnjo inaktivacije encimov smo določili na osnovi aktivnosti določenega encima pred in po izpostavitvi v SC CO2. Dokazali smo, da se aktivnost encimov in s tem tudi koncentracija celokupnih proteinov znižuje z naraščanjem časa in tlaka izpostavitve moke v SC CO2.
Ključne besede
amilaza;lipaza;peroksidaza;proteaza;polifenol oksidaza;encimi;superkritični ogljikov dioksid;inaktivacija;graham moka;diplomske naloge;
Podatki
Jezik: |
Slovenski jezik |
Leto izida: |
2020 |
Tipologija: |
2.11 - Diplomsko delo |
Organizacija: |
UM FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo |
Založnik: |
[D. Petrič] |
UDK: |
577.151.4:664.23(043.2) |
COBISS: |
33444611
|
Št. ogledov: |
550 |
Št. prenosov: |
98 |
Ocena: |
0 (0 glasov) |
Metapodatki: |
|
Ostali podatki
Sekundarni jezik: |
Angleški jezik |
Sekundarni naslov: |
Optimization of enzyme inactivation in graham flour |
Sekundarni povzetek: |
Flour is a food found in every household and is in daily use. We investigated the influence of all parameters affecting inactivation of enzymes (exposure time, pressure and decompression). Using supercritical carbon dioxide (SC CO2), we inactivated 5 different enzymes in the flour for which we performed specially tailored measurements. We chose graham flour because it contains higher protein values, where is easier to monitor the change in protein concentration. We have shown that the activity of enzymes and thus the concentration of total proteins decreases with increasing time and pressure of flour exposure in SC CO2 in high pressure batch reactor. |
Sekundarne ključne besede: |
amylase;lipase;peroxidase;protease;polyphenol oxidase;enzymes;supercritical carbon dioxide;inactivation;graham flour; |
Vrsta dela (COBISS): |
Diplomsko delo/naloga |
Komentar na gradivo: |
Univ. v Mariboru, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo |
Strani: |
VIII, 39 str. |
ID: |
12022423 |