diplomsko delo
Eva Smrekar (Avtor), Polona Jamnik (Mentor), Polona Jamnik (Član komisije za zagovor), Nada Žnidaršič (Član komisije za zagovor), Mojca Narat (Član komisije za zagovor)

Povzetek

Fermentacija je eden izmed najstarejših postopkov konzerviranja živil, tradicionalno fermentirana živila pa so prisotna kot del prehrane v različnih državah in kulturah po svetu. Postopki fermentacije so za živila, kot so vino, pivo in živila, ki temeljijo na mlečnokislinski fermentaciji dobro poznani, šele z razcvetom uporabe omskih pristopov pa začenjamo razumeti pestro mikrobno diverziteto tradicionalno proizvedenih živil. Z uporabo metaproteomskih pristopov lahko izvemo veliko o funkciji različnih sodelujočih mikroorganizmov med fermentacijo živil preko pomembnih celičnih molekul – proteinov.

Ključne besede

fermentirana živila;fermentacija;metaproteomika;omski pristopi;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UL BF - Biotehniška fakulteta
Založnik: [E. Smrekar]
UDK: 602.42:577-152.3:601.4:577.21:604.6:577.21:604.4:577.15(043.2)
COBISS: 31376899 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 321
Št. prenosov: 86
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Understanding of food fermentation using metaproteomics
Sekundarni povzetek: Fermentation is one of the oldest processes for preservation of food. Traditional fermented foods are present in different countries and cultures all around the world. Processes like wine, beer and lacid acid bacterium fermentations have been widely studied in the past, but only with the spread of omic approaches we are starting to understand the true diversity of microbial communities involved in fermentation of different traditional fermented foods. With using metaproteomic approaches we can understand the function of different microorganisms involved in fermentation through analysis of one of the cell's most important executive molecules - proteins.
Sekundarne ključne besede: fermented foods;fermentation;metaproteomics;omic approaches;
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Študijski program: 0
Konec prepovedi (OpenAIRE): 1970-01-01
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Študij biotehnologije
Strani: VIII, 19 str.
ID: 12038910