ohranjanje, vrednotenje, karakterizacija in zbiranje genskih virov oljk
Milena Bučar-Miklavčič (Avtor),
Viljanka Vesel (Avtor),
Dunja Bandelj Mavsar (Avtor),
Bojan Butinar (Avtor),
Erika Bešter (Avtor),
Jakob Fantinič (Avtor),
Katja Fičur (Avtor),
Vasilij Valenčič (Avtor),
Saša Volk (Avtor),
Alenka Arbeiter (Avtor),
Maja Podgornik (Avtor),
Milena Bučar-Miklavčič (Fotograf),
Viljanka Vesel (Fotograf),
Dunja Bandelj Mavsar (Fotograf),
Jakob Fantinič (Fotograf),
Maja Podgornik (Fotograf),
Jaka Jeraša (Fotograf)
Povzetek
Sorta 'Mata' je v Sloveniji v primerjavi z drugimi sortami redkeje zastopana, saj se zaradi majhne vsebnosti olja priporoča samo kot sorta za vlaganje. Za sorto so značilni dolgi pokončni poganjki s slabšo olistanostjo v spodnjem delu krošnje. Sorta pozno stopi v rodnost. Stopnja samooploditve je zelo nizka, zato potrebuje opraševalne sorte, ki pa niso znane. Plodovi neenakomerno dozorevajo. Zreli plodovi začnejo hitro odpadati, zato spada med sorte, ki jih treba zgodaj obrati. Oljčno olje sorte 'Mata' ima veliko vsebnost biofenolov in srednjo vsebnost tokoferolov. Sorta je občutljiva na nizke temperature.
Ključne besede
oljka;sorte;molekularna genetika;rastlinska morfologija;elektronske knjige;
Podatki
Jezik: |
Slovenski jezik |
Leto izida: |
2021 |
Tipologija: |
2.06 - Enciklopedija, slovar, leksikon, priročnik, atlas, zemljevid |
Organizacija: |
UP - Univerza na Primorskem |
Založnik: |
Znanstveno-raziskovalno središče Koper, Annales ZRS |
UDK: |
634.63(0.034.2) |
COBISS: |
60839939
|
ISBN: |
978-961-7058-58-1 |
Št. ogledov: |
512 |
Št. prenosov: |
255 |
Ocena: |
0 (0 glasov) |
Metapodatki: |
|
Ostali podatki
Sekundarne ključne besede: |
Mata (oljka);Oljčno olje;Kemijska sestava; |
Komentar vira: |
Nasl. z nasl. zaslona;
|
Strani: |
1 spletni vir (1 datoteka PDF (23 str.)) |
ID: |
12891463 |