diplomsko delo

Povzetek

V svoji diplomski nalogi sem pregledala literaturo na temo kemične zgradbe črnega ribeza in njegove uporabnosti. Črni ribez vsebuje veliko biokemičnih snovi, predvsem fenolnih spojin, katerih vsebnost je pogojena s temperaturo, svetlobo in genetsko predispozicijo. Antocianini predstavljajo 2-4 g/kg sveže mase črnega ribeza in prispevajo k mnogim senzoričnim lastnostim, kot so aroma, okus, barva in trpkost. Kar tretjino vseh fenolnih spojin zavzemajo fenolne kisline. V največji meri je izmed vitaminov v črnem ribezu prisotna askorbinska kislina oziroma vitamin C. Vitamina C je v primerjavi z drugimi sadnimi vrstami v črnem ribezu znatno več. V 100 ml soka črnega ribeza je kar od 130 do 450 mg askorbinske kisline. Pektini so polimeri ogljikovih hidratov, njihova vsebnost v črnem ribezu pa znaša od 0,2 do 1,79 g/100 g. Črni ribez je možno uporabiti na mnogo različnih načinov. Prideluje se ga predvsem za predelavo v sok, marmelado, sirupe, nektarje, dodatek jogurtom in tudi za kozmetično industrijo, npr. za izdelavo parfumov in krem.

Ključne besede

črni ribez;fenolne spojine;tanini;antocianini;minerali;vitamini;pektini;sladkorji;organske kisline;uporabnost;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UL BF - Biotehniška fakulteta
Založnik: [V. Gabrovšek]
UDK: 634.723:543.61(043.2)
COBISS: 76395523 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 206
Št. prenosov: 25
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Chemical structure and usability of blackcurrant fruit (Ribes nigrum L.)
Sekundarni povzetek: In my thesis, I reviewed the literature on the chemical profile of blackcurrant and its usefulness. Blackcurrant contains a high content of biochemicals, particularly phenolic compounds, the content of which is determined by temperature, light, genetic predisposition and microclimate. Anthocyanins account for 2-4 g/kg fresh weight of blackcurrant and contribute to many sensory properties, such as aroma, flavour, colour and biterness. 1/3 of all phenolic compounds are phenolic acids. Ascorbic acid or vitamin C is the most abundant vitamin in blackcurrant. The vitamin C content of blackcurrant is much higher than that of other other fruit species. 100 ml of blackcurrant juice contains 130 to 450 mg of ascorbic acid. Pectins are polymers of carbohydrates, and their content in blackcurrant ranges from 0.2 to 1.79 g/100g. Blackcurrant can be used in many different ways. It is mainly processed into juices, jams, syrups, nectars, yoghurt additives and also in the cosmetics industry fort he production of perfumes and creams.
Sekundarne ključne besede: blackcurrant fruit;phenolic composition;tannins;anthocyanins;minerals;vitamins;pectins;sugars;organic acids;usability;
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Študijski program: 0
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Oddelek za agronomijo
Strani: VI, 17 str.
ID: 13454754