diplomsko delo
Erika Primc (Avtor), Mojca Smolej (Mentor)

Povzetek

Diplomsko delo obravnava terminologijo v Kuharskih bukvah Valentina Vodnika. V teoretičnem delu najprej predstavi Valentina Vodnika in Kuharske bukve, prvo knjigo kuharskih receptov v slovenskem jeziku. Nato opredeli terminologijo in izhodiščna terminološka načela ter naredi ločnico med strokovnim in znanstvenim terminom. V empiričnem delu sledi analiza terminoloških izrazov iz izbranega dela besedila ter slogovna analiza enega izmed receptov.

Ključne besede

slovenščina;terminologija;kuharska terminologija;domači strokovni jezik;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UL FF - Filozofska fakulteta
Založnik: [E. Primc]
UDK: 811.163.6:001.4:641.5
COBISS: 116393987 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 55
Št. prenosov: 20
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Analysis of terms in Valentin Vodnik's Kuharske bukve (»Cook books«)
Sekundarni povzetek: This BA thesis deal with terminology in Valentin Vodnik’s Kuharske bukve (»Cook books«). In the theoretical part, it first presents Valentin Vodnik and Kuharske bukve, the first book of recipes in the Slovene language. It then defines terminology and the basic principles of terminology, differentiating between a technical and scientific term. This is followed by the empirical part, containing an analysis of terms in the chosen work and a stylistic analysis of one of the recipes.
Sekundarne ključne besede: Slovene;terminology;cooking terminology;domestic technical language;
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Študijski program: 1011025
Konec prepovedi (OpenAIRE): 1970-01-01
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Filozofska fak., Oddelek za slovenistiko
Strani: 67 str.
ID: 15682557