diplomsko delo
Povzetek
Nove metode žlahtnjenja z uporabo tehnike CRISPR/Cas so se izkazale kot potencialna rešitev vse večjih zahtev v kmetijstvu. Rastline z večjim pridelkom, boljšo kakovostjo in odpornostjo na okoljske dejavnike ter patogene organizme pridobimo hitreje in z manj vloženega dela, kot s klasičnimi metodami žlahtnjenja. Postopek preurejanja rastlin se začne z izbiro tarčnega gena in izdelavo vodilne RNA (sgRNA), nato se rastlino transformira in regenerira, potem sledi validacija in potrditev mutacij. Prednosti te metode omogočajo hitrejši razvoj novih sort, kar pomembno prispeva k izboljšanju prehranske varnosti. Poleg tega je tehnologija CRISPR/Cas9 bolj dostopna in cenovno ugodna v primerjavi z nekaterimi tradicionalnimi metodami genskega preurejanja, kar pomeni več možnosti za izboljšave pridelkov tudi v manj razvitih regijah sveta. Kljub izzivom ima tehnologija CRISPR/Cas9 pomemben potencial za izboljšanje kmetijske produktivnosti in zmanjšanje globalnih prehranskih težav.
Ključne besede
žlahtnjenje rastlin;CRISPR/Cas9;povečanje pridelka;kakovost pridelka;odpornost na patogene organizme;
Podatki
| Jezik: |
Slovenski jezik |
| Leto izida: |
2024 |
| Tipologija: |
2.11 - Diplomsko delo |
| Organizacija: |
UL BF - Biotehniška fakulteta |
| Založnik: |
[E. Buzuk] |
| UDK: |
606:631.528:632(043.2) |
| COBISS: |
205395459
|
| Št. ogledov: |
19 |
| Št. prenosov: |
2 |
| Ocena: |
0 (0 glasov) |
| Metapodatki: |
|
Ostali podatki
| Sekundarni jezik: |
Angleški jezik |
| Sekundarni naslov: |
Application of CRISPR/Cas9 technology for development of novel plant breeding methods |
| Sekundarni povzetek: |
New breeding methods using CRISPR/Cas technology have proven to be a potential solution to the increasing demands in agriculture. Plants with higher yields, better quality and resilience to environmental factors and pathogens can be obtained faster and with less effort compared to traditional breeding methods. The process of plant modification begins with the selection of the target gene and the design of the guide RNA (sgRNA), followed by plant transformation and regeneration, and then validation and confirmation of mutations. These advantages enable faster development of new varieties, which significantly contributes to improving food security. Additionally, CRISPR/Cas9 is more accessible and cost-effective compared to some traditional gene editing methods, meaning more opportunities for crop improvement even in less developed regions of the world. Despite the challenges, CRISPR/Cas9 technology holds significant potential for enhancing agricultural productivity and reducing global food insecurity. |
| Sekundarne ključne besede: |
plant breeding;CRISPR/Cas9;increasing yield;improving quality;resistance to pathogenic organisms; |
| Vrsta dela (COBISS): |
Diplomsko delo/naloga |
| Študijski program: |
0 |
| Konec prepovedi (OpenAIRE): |
1970-01-01 |
| Komentar na gradivo: |
Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Študij biotehnologije |
| Strani: |
1 spletni vir (1 datoteka PDF (X, 20 str.)) |
| ID: |
24810898 |