Povzetek

Objectives: The aim of the study was to assess dietary intake of coeliac disease (CD) patients and to determine if they are meeting the dietary reference values for a balanced diet. Subjects/Methods: 40 women with CD, aged from 23 to 76 participated in our study. Total daily intake was assessed by a three-day food diary. Resting metabolic rate (RMR) was calculated using Harris-Benedict equation. Considering physical activity level (PAL) 1.4, the recommended total energy expenditure (TEE) value was determined. The data was evaluated with professional evaluation software Prodi and statistically analysed. Results: 40 participants returned the food diary. The average energy intake was significantly too low to ensure the meeting of all-day energy needs (p<0.05). The meals contained a recommended proportion of protein, but a statistically significantly higher proportion of fat (p<0.05), lower proportion of carbohydrates and a significantly lower intake of dietary fibre (p<0.05). Regarding macro-, micro- elements and vitamins, there was a significant lack in the intake of calcium and iodine, folic acid, vitamin D and vitamin A (p<0.05), meanwhile iron intake was at the lower limit of the recommended intake, whereas zinc, potassium and vitamin K intake were significantly higher according to the recommended values, but were comparable with the intake of the general population in the Central European area. Conclusion: Even in subjects with adequate or low daily energy intake, their meals contained too much fat, too few carbohydrates and dietary fibre as well as inorganic substances. The patients with CD should get regular nutritional monitoring and education on the quality and balance of a gluten-free diet

Ključne besede

coeliac disease;dietary intake;gluten;gluten-free diet;

Podatki

Jezik: Angleški jezik
Leto izida:
Tipologija: 1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija: UM MF - Medicinska fakulteta
UDK: 614
COBISS: 3582949 Povezava se bo odprla v novem oknu
ISSN: 0351-0026
Matična publikacija: Zdravstveno varstvo
Št. ogledov: 1009
Št. prenosov: 343
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Slovenski jezik
Sekundarni naslov: Prehranski vnos odraslih bolnic s celiakijo v Sloveniji
Sekundarni povzetek: Izhodišča: Celiakija je sistemska imunsko pogojena bolezen, ki nastane kot posledica uživanja glutena pri genetsko disponiranih osebah. Bolnik s celiakijo mora iz prehrane izključiti vsa živila, ki vsebujejo gluten. Za zagotavljanje dnevnih potreb vseh pomembnih hranil ter vitaminov je pomembna prehranska kakovost brezglutenske diete. Namen: Z raziskavo smo želeli ugotoviti, kakšen je prehranski vnos odraslih bolnic s celiakijo v Sloveniji glede na veljavna priporočila za uravnoteženo prehrano in glede na Prehrambene navade odraslih prebivalcev Slovenije z vidika varovanja zdravja. Metode: V raziskavo smo vključili 40 žensk s celiakijo, ki so uživale brezglutensko dieto in bile stare od 23 do 76 let. Za zbiranje podatkov o prehranskih navadah smo uporabili metodo prehranskega dnevnika, v katerega so preiskovanke tri poljubne dneve v tednu dosledno zapisovale vse, kar so zaužile tisti dan. Metabolizem v mirovanju (RMR) smo izračunali po Harris-Benedictovi enačbi. Za določitev celodnevnih energetskih potreb (CEP) smo glede na poročanje o dnevnih aktivnostih RMR pomnožili z ustreznim faktorjem za fizično aktivnost (PAL). Podatke smo ovrednotili z računalniškim programom za strokovno načrtovanje prehrane Prodi 5.9, ki upošteva Referenčne vrednosti za vnos hranil D-A-CH. Dobljene podatke smo statistično obdelali. Rezultati: Prehranski dnevnik je vrnilo 40 udeleženk. Ovrednoteni prehranski dnevniki kažejo, da je bil povprečen energetski vnos hranil statistično pomembno (p<0,05) prenizek za zagotavljanje priporočenih celodnevnih energetskih potreb preiskovank. Bolnice s celiakijo so zaužile primeren delež beljakovin (14,2%), vendar statistično pomembno (p<0,05) prevelik delež maščob (36,4%) ter premajhen delež ogljikovih hidratov (48,2 %) in prehranskih vlaknin (18,9 g/dan). Med makro-, mikroelementi in vitamini so preiskovanke v povprečju zaužile statistično pomembno (p<0,05) premalo kalcija in joda, folne kisline, vitamina D in vitamina A. Vnos železa je bil na spodnji meji priporočil, vrednosti cinka in kalija pa sta presegli priporočene vrednosti, vendar sta bili primerljivi z vnosom splošne populacije v srednjeevropskem okolju. Zaključek: Rezultati kažejo, da brezglutenska prehrana bolnic s celiakijo v Sloveniji ne ustreza smernicam zdrave in uravnotežene prehrane glede na Referenčne vrednosti za vnos hranil D-A-CH. Ugotovili smo, da je tudi pri preiskovankah, pri katerih je bil dnevni energetski vnos hranil primeren ali celo prenizek, prehrana vsebovala prevelik delež maščob, premalo ogljikovih hidratov in prehranskih vlaknin ter anorganskih snovi. V prihodnosti bo treba narediti več na področju kvalitete prehrane in rednega prehranskega spremljanja bolnikov s celiakijo. Izobraževanja o brezglutenski prehrani bodo morala vključevati tudi nasvete, kako doseči priporočene dnevne vnose vseh pomembnih hranil in vitaminov.
Sekundarne ključne besede: celiakija;prehranski vnos;gluten;dieta brez glutena;šestmesečna umrljivost;
URN: URN:NBN:SI
Vrsta dela (COBISS): Znanstveno delo
Strani: str. 86-93
Letnik: ǂLetn. ǂ55
Zvezek: ǂšt. ǂ2
Čas izdaje: 2016
DOI: 10.1515/sjph-2016-0013
ID: 9599963