magistrsko delo
Lucija Slemc (Avtor), Ines Mandić-Mulec (Recenzent), Hrvoje Petković (Mentor), Hrvoje Petković (Član komisije za zagovor), Maja Paš (Član komisije za zagovor), Mojca Narat (Član komisije za zagovor), Ines Mandić-Mulec (Član komisije za zagovor), Maja Paš (Komentor)

Povzetek

Bakterije iz rodu Streptomyces so poznane predvsem zaradi produkcije antibiotikov. Vse več pa je zanimanja za seve rodu Streptomyces za produkcijo heterolognih proteinov. Cilj magistrske naloge je bil optimizacija produkcijskega gojišča za produkcijo rekombinantne fitaze s pomočjo S. rimosus. Produkcijsko gojišče, ki se trenutno uporablja za kultivacijo S. rimosus je prilagojeno predvsem produkciji tetraciklinov. Pripravili smo različne vrste gojišč in merili fitazno aktivnost. V obsegu magistrske naloge smo izmed dveh sevov S. rimosus izbrali donosnejši sev z oznako e24 za nadaljnja testiranja. Pokazali smo, da ima razmerje med sojino moko in koruznim škrobom vpliv na biosintezo fitaze. Ko je koncentracija sojine moke v gojišču prenizka ali previsoka, se vrednosti fitazne aktivnosti znižajo v primerjavi z osnovnim (nespremenjenim) produkcijskim gojiščem. Vpliv glukoze je odvisen od koncentracije sojine moke in koruznega škroba in časa gojenja, vendar v večini primerov nima pozitivnega vpliva na produkcijo fitaze. Izmed vseh testiranih dodanih virov ogljika in dušika, imajo pozitiven vpliv na produkcijo fitaze: laktoza, dekstrin, sečnina, amonijev sulfat, kvas in kazein. Določili smo optimalno koncentracijo CaCO3, NaCl, cinka, mangana in železa. Dodatek fosforja v produkcijskem gojišču negativno vpliva na produkcijo fitaze. V okviru magistrske naloge smo določili optimalne koncentracije dodatkov in posameznih komponent gojišča za rekombinantno produkcijo fitaze v S. rimosus.

Ključne besede

biotehnologija;Streptomyces rimosus;rekombinantna produkcija;fitaza;optimizacija gojišča;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.09 - Magistrsko delo
Organizacija: UL BF - Biotehniška fakulteta
Založnik: [L. Slemc]
UDK: 602.3:579.873.7:604.4:577.15(043.2)
COBISS: 8762489 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 1369
Št. prenosov: 419
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Optimisation of biosynthesis of recombinant phytase in bacteria Streptomyces rimosus
Sekundarni povzetek: Members of genus Streptomyces are well known antibiotics producers. Streptomyces sp. are also attractive host cells for heterologous protein production. The aim of our thesis was optimization of production medium for recombinant phytase production in S. rimosus. Currently used production medium for cultivation of S. rimosus is adjusted for antibiotics production. We prepared various mediums and measured phytase activity. Within master thesis we selected from two strains S. rimosu more productive strain e24 for further analysis. We have shown that ratio between soybean flour and starch effect on phytase activity. Low or high concentrations of soybean flour in medium decreased phytase activity regard unaltered production medium. Effect of added glucose depends on concentrations of soybean meal and corn starch and time of cultivation: but in most cases glucose repress phytase production. From all tested added carbon and nitrogen sources positive effect on phytase production have: lactose, dextrin, urea, ammonium sulfate, yeast and casein. We determined optimal concentration of CaCO3, NaCl, zinc, manganese and iron. Phosphate supplement has negative effect on phytase production. In context of the master's thesis we determined the optimal concentration of the individual components of the medium for the recombinant production of phytase.
Sekundarne ključne besede: biotechnology;recombinant production;phytase;medium optimization;
Vrsta dela (COBISS): Magistrsko delo/naloga
Študijski program: 0
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Študij biotehnologije
Strani: XII, 70 f., [16] f. pril.
ID: 10850843