diplomsko delo univerzitetnega študija
Dejan Lipej (Avtor), Jasna Potočnik (Mentor)

Povzetek

Diplomsko delo je razdeljeno na dva dela. Prvi del obsega teoretična izhodišča in pregled literature z obravnavanega področja, v drugem delu je opisana naša raziskava, ki zaobjema tudi analizo izbranih književnih del, povezanih z vinom. V teoretičnem delu smo poiskali, zbrali in navedli informacije, ki so potrebne za uspešno predstavitev in promocijo vina, med drugim tudi zgodovino te pijače, proces nastajanja vina, navedli smo sorte za bela in rdeča vina, opisali smo slovenski vinski posebnosti cviček in kraški teran, opredelili osnovno vinsko terminologijo, opisali značilnosti turizma v Brežicah in navedli v literaturi svetovane kombinacije hrane in vina. V raziskovalnem delu smo preverjali, ali vinarji pri predstavljanju in promociji svojega vina posegajo tudi na umetniška področja. Na koncu smo navedli nekaj literarnih del, za katera menimo, da so primerna za promocijo vina. Ugotovili smo, da turistični ponudniki na izbrani destinaciji v promociji uporabljajo bolj zgodovinske dogodke destinacije kot pa literarna dela. Diplomska naloga bo v veliko pomoč vinarjem, ki bodo želeli promovirati vino tako, da ga bodo povezali z umetnostjo.

Ključne besede

Brežice;vino;umetnost;vinski turizem;promocija;wine;art;wine tourism;promotion;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UM FT - Fakulteta za turizem
Založnik: [D. Lipej]
UDK: 663.2:338.48(497.4Brežice)(043.2)
COBISS: 2048217171 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 1318
Št. prenosov: 234
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Wine as a tourist potential of the Brežice municipality through tradition and art
Sekundarni povzetek: The diploma thesis is divided into two parts. The first part covers the theoretical starting points and the review of the literature from the subject area, the second part describes our research, which includes the analysis of selected literary works related to wine. In the theoretical part, we found, collected and provided the information needed for the successful presentation and promotion of wine, including the history of this drink, the process of wine making, we listed the varieties for white and red wines, we described the Slovenian wine specialties Cviček and Karst Teran, defined the basic wine terminology, described the characteristics of tourism in Brežice and mentioned in the professional literature advised combinations of food and wine. In the research work, we employed the method of semi-structured interview and checked whether winemakers also use stories and art motifs in the promotion of their wine. Additionally, we have listed some literary works that we believe are suitable for the promotion of wine. The research has shown that more often than the art works historical events are used for promotion of wine. We believe that this thesis will help winemakers who want to promote wine by connecting it to art.
Sekundarne ključne besede: wine;wine and art;wine tourism;Brežice;promotion;
URN: URN:SI:UM:
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Komentar na gradivo: Univ. v Mariboru, Fak. za turizem
Strani: VII, 77, II str.
ID: 10866872
Priporočena dela:
, magistrsko delo
, mettez en valeur votre exploitation viticole