case study

Povzetek

Background and Purpose: The objective of this paper was to evaluate effects of implementing lean manufacturing in a Serbian confectionery production company during a period of 24 months, emphasizing observed benefits and constrains. Company ‘case study’ is a leading confectionery producer in Serbia with annual production of more than 25,000 t. Methodology/Approach: The research method was case study. The approach in implementing lean manufacturing was structured in five phases, as follows: (i) training, (ii) analysis of lean wastes on one technological line, (iii) choice of lean tools to be implemented in the factory, (iv) implementation of lean tools in production and maintenance, (v) development of continual improvement sector and further deployment of lean tools. Results: Lean manufacturing tools implemented in the production process were visual control and single minute exchange of dies (SMED). Maintenance process implemented 5S with total productive maintenance (TPM) and problem solving sessions being the tools implemented in both processes. During the observed period, results of these tools showed the following: visual control tables initiated 61 improvement memos out of which 39% were fully implemented; a total of 2284 minor problems had been recorded, with over 95% of issues revealed in due time; total SMED time decreased for 7.6%; 19 problem solving sessions were initiated with 58% of solving effectiveness, and the remaining converted to on-going projects. In maintenance 5S improved from 29.9 to 60.3; overall equipment effectiveness (OEE) indicator increased from 87.9% to 92.3%; mean time between failure (MTBF) increased for 16.4%. Conclusion: As a result of all activities, 20 in-house trainings and 2 ‘kaizen’ events including motivational training have been initiated with 54 documents being revised and improved in order to contribute to more efficient processes.

Ključne besede

lean manufacturing;confectionery production;benefits;constraints;

Podatki

Jezik: Angleški jezik
Leto izida:
Tipologija: 1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija: UM FOV - Fakulteta za organizacijske vede
UDK: 664.68:658.51(497.11)
COBISS: 283315968 Povezava se bo odprla v novem oknu
ISSN: 1318-5454
Matična publikacija: Organizacija
Št. ogledov: 789
Št. prenosov: 130
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Slovenski jezik
Sekundarni naslov: Učinki vitke proizvodnje v slaščičarskem podjetju v Srbiji
Sekundarni povzetek: Ozadje in namen: Cilj članka je ovrednotiti učinke uvedbe vitke proizvodnje v slaščičarskem podjetju v Srbiji v obdobju 24 mesecev, s poudarkom na ugotovljenih pridobitvah in omejitvah. Proučevana organizacija je pomemben izdelovalec slaščic z letno proizvodnjo več kot 25,000 t. Metodologija/pristop: Uporabili smo metodo študije primera. Pristop uvajanja vitke proizvodnje je potekal v 5 fazah: (1) usposabljanje, (2) analiza izmečka na eni od tehnoloških linij, (3) izbira orodij vitke proizvodnje za uvedbo v tovarni, (4) uvedba teh orodij v proizvodnji in vzdrževanju in (5) uvedba sektorja za stalno izboljševanje in nadaljnji razvoj vitkih orodij. Rezultati: Orodja vitke proizvodnje, ki smo jih uvedli v proizvodni proces, so vizualni pregled in enominutna menjava barvil (SMED). V procesu proizvodnje so bila uvedena naslednja orodja: sistem 5S, celovito produktivno vzdrževanje (TPM) in sestanki za reševanje problemov. Rezultati v opazovanem obdobju so naslednji: vizualna kontrola je dala 61 sugestij za izboljšave in 39% od njih je bilo uvedenih v celoti. Zaznanih je bilo 2284 manjših problemov, celoten čas SMED se je zmanjšal za 7,6%; izvedenih je bilo 19 sestankov za reševanje problemov z učinkovitostjo reševanja 58%; reševanje ostalih problemov je bilo vključeno v tekoče projekte. Pri vzdrževanju se je S5 izboljšal od 29,9 na 60,3. Splošni indikator učinkovitosti opreme (OEE) se je povečal od 87,9% na 92,3%. Povprečni čas med odpovedmi (MTBF) pa se je povečal za 16,4%. Zaključek: Rezultat vseh aktivnosti je 20 usposabljanj v organizaciji in dveh 'kaizen' dogodkov, vključujoč motivacijsko usposabljanje, 54 dokumentov je bilo spremenjenih in izboljšanih, da bi prispevali k bolj učinkovitemu procesu.
Sekundarne ključne besede: Srbija;podjetja;slaščičarstvo;organizacija proizvodnje;proizvodni procesi;
URN: URN:NBN:SI
Vrsta dela (COBISS): Znanstveno delo
Strani: str. 143-152
Letnik: ǂVol. ǂ47
Zvezek: ǂno. ǂ3
Čas izdaje: aug. 2014
DOI: 10.2478/orga-2014-0013
ID: 10884842