diplomsko delo
Katja Zupanič (Avtor), Iztok Prislan (Recenzent), Janez Salobir (Mentor)

Povzetek

V diplomskem delu so predstavljeni v prehrani najpogosteje deficitarni vitamini, in sicer B2, niacin, folna kislina in vitamin B12. Njihova funkcija v telesu je opisana iz biokemijskega in fiziološkega vidika. Pomanjkanje teh vitaminov zaradi pomena pri mnogih metabolnih reakcijah lahko privede do različnih bolezenskih stanj z različnimi simptomi. Prikazana so živila v katerih so posamezni vitamini prisotni v največjih količinah. Prikazana je primerjava vnosa posameznih vitaminov in referenčnih vrednosti za vnos pri različnih starostnih skupinah v državah Evropske unije, ki kaže na problematiko vnosa folne kisline, saj velika večina držav ne dosega priporočenega dnevnega vnosa. Predstavljena so tudi prehranska stanja oziroma načini prehrane, ki pogosto vodijo do pomanjkanja opisanih vitaminov.

Ključne besede

vitamini;vitamin B2;niacin;folna kislina;vitamin B12;kemijska sestava;prehrana;absorpcija;metabolizem;pomanjkanje vitaminov;bolezni;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UL BF - Biotehniška fakulteta
Založnik: [K. Zupanič]
UDK: 577.16:613.2
COBISS: 4838520 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 1325
Št. prenosov: 464
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Vitamins B2, niacin, folic acid and vitamin B12 in nutrition
Sekundarni povzetek: In the diploma thesis, vitamin B2, niacin, folic acid, and vitamin B12 are presented, which are frequently deficit in nutrition. Their function in the body is described from biochemical and physiological perspective. Because of the importance of these vitamins in many metabolic reactions, deficiency of these vitamins can lead to various medical conditions with various symptoms. In the text, sources of food are listed, where individual vitamins are present in the largest quantities. A comparison of entry of the vitamins and referential values among the age groups in the countries of European Union is presented. It was noticed that the entry of folic acid is especially problematic because the greatest majority of the countries do not meet the recommended daily intake. Afterwards, special nutritional conditions, which lead to a deficiency of vitamins on several occasions, are also presented.
Sekundarne ključne besede: vitamins;vitamin B2;niacin;folic acid;vitamin B12;chemical composition;nutrition;absorption;metabolism;vitamin deficiency;diseases;
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Študijski program: 0
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Oddelek za živilstvo
Strani: VII, 21 f.
ID: 10910309