magistrsko delo
Črtomir Dobravc (Avtor), Mojca Narat (Mentor), Mojca Narat (Član komisije za zagovor), Matjaž Peterka (Član komisije za zagovor), Branka Javornik (Član komisije za zagovor), Bojana Bogovič Matijašić (Član komisije za zagovor), Matjaž Peterka (Komentor)

Povzetek

Campylobacter jejuni je po Gramu-negativna bakterijska vrsta, ki sodi med najpogostejše povzročitelje bakterijske okužbe črevesja ljudi. Najpogosteje prihaja do okužb pri uživanju kontaminirane hrane, lahko pa tudi z direktnim stikom z okuženo živaljo ali osebo. Simptomi povečini niso kritični, vendar lahko pride tudi do smrti, predvsem pri dojenčkih in starejših. Zaradi več desetletne, včasih celo pretirane rabe antibiotikov postaja vedno več bakterij proti njim odpornih. Bakteriofagi predstavljajo alternativo za zdravljenje ali preprečevanje okužb, njihov vpliv na patogene bakterije pa je relativno slabo raziskan. V okviru magistrskega dela smo pri različnih koncentracijah (MOI) preverjali vpliv bakteriofagov PC5 na adhezivnost in invazivnost bakterije C. jejuni ob okuževanju celične linije CaCo-2. Ugotovili smo, da sta bili adhezija in invazija bakterij odvisni od vrednosti MOI in da je prišlo do relativno majhnih razlik med kontrolo in vzorci, ki niso bile statistično značilne. Predpostavljali smo, da je do tega prišlo, ker smo v sistem uvedli tri ločene mikroorganizme in ker je bil poskus sestavljen iz velikega števila korakov, spremenljivk in vzorčenj, s čimer se je zvečala možnost analitskih napak in napak pri delu. Z nadaljnjimi raziskavami bi bilo smotrno poskusiti sam potek eksperimenta dodatno optimizirati in opraviti večje število ponovitev.

Ključne besede

bakteriofagi;Campylobacter jejuni;adhezivnost;invazivnost;okuževanje;preventiva;zdravljenje;celična linija CaCo-2;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.09 - Magistrsko delo
Organizacija: UL BF - Biotehniška fakulteta
Založnik: [Č. Dobravc]
UDK: 606:61:602.3:578.347(043.2)
COBISS: 8834169 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 2260
Št. prenosov: 705
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Effect of bacterophages on adhesion and invasion of Campylobacter jejuni bacteria
Sekundarni povzetek: Campylobacter jejuni is a Gram-negative bacterial species which is one of the most common causes of bacterial infection of the human intestine. The most common source of infection is through consuming contaminated food, but can also happen through a direct contact with an infected animal or person. Symptoms are usually not critical, but death can occur, especially in infants and elderly people. Because of the frequent, sometimes even excessive, use of antibiotics in healthcare and livestock breeding, there is a growing number of antibiotic resistant bacteria. Bacteriophages could be a good alternative for treating or preventing of such infections. Their impact on pathogenic bacteria is relatively poorly investigated and researched. We analyzed the influence of PC5 bacteriophage on the ability of C. jejuni to adhere and invade on/in CaCo-2 at different MOI. We found that adhesion and invasion is somewhat dependent on the value of MOI and that there were relatively small differences between the control and tested samples, but the differences were not statistically significant; we presumed that this happened because we introduced three separate microorganisms into the system and because the experiment consisted of a large number of steps, variables and sampling, all of which increased the possibility of analytical errors and human error. Further research is needed and it would be reasonable to try and optimize the protocol of the experiment and to possibly conduct more replicates.
Sekundarne ključne besede: bacteriophages;Campylobacter jejuni;adhesion;invasion;infection;prevention;treatment;CaCo-2 cell line;
Vrsta dela (COBISS): Magistrsko delo/naloga
Študijski program: 0
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Študij biotehnologije
Strani: IX, 51 f.
ID: 10911791