diplomsko delo
Povzetek
Pri primerjavi literaturnih virov se vidi, da se meso govedi spitanih z voluminozno krmo, pašo, v primerjavi z mesom govedi spitanih pretežno z močnimi krmili, najbolj razlikuje v kemični sestavi. Običajno vsebuje meso govedi spitanih z voluminozno krmo več antioksidantov, vitaminov in njihovih prekurzorjev ter manj maščob, z izboljšano maščobnokislinsko sestavo. Intramuskularna maščoba vsebuje običajno nekoliko več nasičenih in manj enkrat nenasičenih ter predvsem več večkrat nenasičenih maščobnih kislin, vakcenske, konjugirane linolne kisline in n-3 maščobnih kislin ter s tem tudi ugodnejše, ožje, razmerje n-6: n-3 maščobnih kislin. Z manjšo vsebnostjo intramuskularne maščobe je pogosto povezano poslabšanje senzoričnih lastnosti mesa, predvsem mehkobe in sočnosti. Spremenjena maščobnokislinska sestava pa vpliva tudi na okus mesa. Barva mesa je lahko bolj intenzivno rdeča in rumena, kar je za potrošnike nezaželeno, po drugi strani pa je boljša obstojnost barve mesa, kar je izrazito pozitivno. Pri interpretaciji teh razlik pa moramo biti previdni, saj je krma samo eden izmed dejavnikov, ki vplivajo na lastnosti mesa. Upoštevati moramo tudi druge dejavnike (pasmo, spol, starost, telesno maso, ravnanje z živalmi pred zakolom in s klavnimi polovicami po zakolu) in njihove medsebojne interakcije, ki vplivajo na lastnosti mesa in s tem na njegovo kakovost.
Ključne besede
govedo;pitanje;prehrana živali;meso;kakovost;diplomske naloge;
Podatki
Jezik: |
Slovenski jezik |
Leto izida: |
2018 |
Tipologija: |
2.11 - Diplomsko delo |
Organizacija: |
UL BF - Biotehniška fakulteta |
Založnik: |
[T. Kunstelj] |
UDK: |
636.2.082/.087(043.2) |
COBISS: |
4129928
|
Št. ogledov: |
775 |
Št. prenosov: |
240 |
Ocena: |
0 (0 glasov) |
Metapodatki: |
|
Ostali podatki
Sekundarni jezik: |
Angleški jezik |
Sekundarni naslov: |
Effect of forage or grain feeding on beef quality |
Sekundarni povzetek: |
The reviewed literature suggested that meat from cattle fattened on grass-based diets compared to grain based diets differ mostly in chemical composition. Beef from grassbased diets usually contains more antioxidants, vitamins, their precursors and less fat with improved fatty acid composition. Intramuscular fat usually contains slightly more saturated and less monounsaturated, and particularly more unsaturated fatty acids, vaccine, conjugated linoleic acid and n-3 fatty acids, and thus a more favorable, narrower n-6/n-3 ratio of fatty acids. A lower intramuscular fat content is often associated with a deterioration of the sensory properties of the meat, especially tenderness and juiciness. The modified fatty acid composition also affects meat aroma. The color of the meat can be more intensively red and yellow, which is undesirable for consumers; on the other hand, meat colour stability is improved, which is clearly positive. However, when interpreting these differences, we must be careful, as feed is one of many factors that influence meat characteristics. We must also consider other factors (breed, sex, age, body mass, handling of animals before slaughter and carcasses after slaughter) and their interactions, which affect meat characteristics and its quality. |
Sekundarne ključne besede: |
cattle;fattening;animal nutrition;beef;quality; |
Vrsta dela (COBISS): |
Delo diplomskega projekta/projektno delo |
Študijski program: |
0 |
Konec prepovedi (OpenAIRE): |
1970-01-01 |
Komentar na gradivo: |
Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Oddelek za zootehniko |
Strani: |
VI, 15 str. |
ID: |
10960842 |