magistrsko delo
Anja Černoša (Avtor), Matej Butala (Recenzent), Tjaša Danevčič (Mentor), Polona Jamnik (Komentor)

Povzetek

V magistrskem delu smo raziskovali medvrstne interakcije med bakterijama Bacillus subtilis in Streptomyces rimosus z namenom ugotoviti, kaj sproži sintezo rožnate učinkovine pri bakteriji S. rimosus. Želeli smo določiti signalno molekulo, ki jo sintetizira bakterija B. subtilis in povzroči sintezo rožnate učinkovine pri bakteriji S. rimosus na gojišču MSgM z uporabo izrabljenega gojišča bakterije B. subtilis iz različnih časovnih točk in različnih koncentracij FeCl3. Ugotovili smo, da je signalna molekula bakterije B. subtilis del bazalnega metabolizma, manjša od 3 kDa, ni proteinske narave in se sintetizira neodvisno od koncentracije FeCl3 v gojišču ter najverjetneje ni siderofor. Nato smo preverili, ali kokultivacija obeh bakterij v gojišču MSgM povzroči indukcijo znotrajcelične oksidacije pri vsaj enem izmed preučevanih organizmov ter ali nivo znotrajcelične oksidacije vpliva na proizvodnjo rožnate učinkovine pri bakteriji S. rimosus. Nastanek rožnate učinkovine smo preverili tudi ob kokultivaciji bakterije S. rimosus z mutantama B. subtilis (katA ali perR). Preverili smo izražanje promotorja gena katA pri bakteriji B. subtilis ob dodatku izrabljenega gojišča bakterije S. rimosus. Nivo znotrajcelične oksidacije smo določali z reagentom H2DCFDA. Ugotovili smo, da kokultivacija bakterij B. subtilis in S. rimosus vpliva na nivo znotrajcelične oksidacije ter da povišan nivo znotrajcelične oksidacije verjetno ne vpliva na proizvodnjo rožnate učinkovine pri bakteriji S. rimosus.

Ključne besede

Streptomyces rimosus;Bacillus subtilis;medvrstne interakcije;znotrajcelična oksidacija;oksidativni stres;rožnata učinkovina;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.09 - Magistrsko delo
Organizacija: UL BF - Biotehniška fakulteta
Založnik: [A. Černoša]
UDK: 579.22/.26:579.873.7
COBISS: 4989816 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 756
Št. prenosov: 189
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Physiological response on interspecies interactions and the reason for pink substance production in Streptomyces rimosus
Sekundarni povzetek: In the master's thesis we studied the interspecies interaction between the bacteria Bacillus subtilis and Streptomyces rimosus. We wanted to find the signaling molecule synthesized by bacteria B. subtilis, that triggers the pink substance synthesis in bacteria S. rimosus on the MSgM medium by using the spent medium of B. subtilis from different time points and different concentrations of FeCl3. We found out that signaling molecule synthesized by bacteria B. subtilis is part of the basal metabolism, it’s weight is less than 3 kDa, it is not a protein, probably not a siderophore and it is synthesized independently of the concentration of FeCl3 in the medium. We studied whether the cocultivation of both bacteria in the MSgM medium induced intracellular oxidation in at least one of the studied organisms and whether the level of intracellular oxidation influences the synthesis of pink substance produced by S. rimosus. The formation of pink substance was checked by cultivation of S. rimosus with mutants B. subtilis (katA or perR). We have examined the expression of the katA gene promoter in B. subtilis while adding the spent medium of S. rimosus. The level of intracellular oxidation was determined using H2DCFDA.We have found that the cultivation of bacteria B. subtilis and S. rimosus influences the level of intracellular oxidation and that the increased level of intracellular oxidation most likely does not affect the production of pink substance in S. rimosus.
Sekundarne ključne besede: Streptomyces rimosus;Bacillus subtilis;interspecies interactions;intracellular oxidation;oxidative stress;pink substance;
Vrsta dela (COBISS): Magistrsko delo/naloga
Študijski program: 0
Konec prepovedi (OpenAIRE): 2019-11-06
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Študij mikrobiologije
Strani: XIV, 70 f., [23] f. pril.
ID: 10983225