magistrsko delo
Jani Debeljak (Avtor), Tatjana Pirman (Recenzent), Andrej Lavrenčič (Mentor)

Povzetek

V poskusu smo s pomočjo in vitro plinskega testa ugotavljali potek fermentacije izbranih 8 ogljikovih hidratov in sicer glukoze, fruktoze, saharoze, inulina, inulina Sigme, beta glukana, melase in komercialni proizvod Molkolac instant, ki vsebuje 83 % laktoze. Poleg ugotavljanja produkcije plina izbranih substratov, smo določili še koncentracijo hlapnih maščobnih kislin po 8 urah inkubacije v inokulumu, pripravljenim iz vsebine slepega črevesa kuncev. Kazalnike kinetike produkcije plina smo ocenili z Gompertzovim modelom, s pomočjo katerega smo izračunali največjo hitrost fermentacije (MFR), čas, ko je bila hitrost fermentacije največja (TMFR), časovni zamik začetka fermentacije (LAG), količino plina, ki je nastala v 8 urah (GAS8), največjo hitrost fermentacije v 8 urah (MFR8), skupno količino HMK, deleže posameznih HMK ter razmerja med posameznimi HMK. Skupna produkcija plina je bila največja pri fermentaciji saharoze (385,8 ml/g SS), najmanjša pa pri melasi (196,1 ml/g SS). Najkrajši LAG je pripadel melasi (2,05 h), najdaljši pa inulinu iz Sigme (7,35 h). Največjo hitrost fermentacije v 8 urah kot tudi v celotni raziskavi si delijo glukoza, fruktoza, saharoza in inulin. Prav tako so omenjeni 4 substrati tvorili največ skupnih HMK. Največji delež v skupnih HMK je pripadel ocetni, nato masleni in na koncu propionski kislini. Razmerje med ocetno in propionsko je bilo širše kot med propionsko in masleno kislino.

Ključne besede

kunci;prehrana živali;ogljikovi hidrati;fermentabilnost;slepo črevo;magistrske naloge;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.09 - Magistrsko delo
Organizacija: UL BF - Biotehniška fakulteta
Založnik: [J. Debeljak]
UDK: 636.92.084/.087(043.2)
COBISS: 4153480 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 728
Št. prenosov: 202
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: In vitro fermentability of non-structural carbohydrates in rabbits ceacum
Sekundarni povzetek: In this experiment, the in vitro gas test revealed the course of fermentation of selected carbohydrates, namely glucose, fructose, sucrose, inulin, inulin from Sigma, beta glucan, molasses and commercial product Molkolac instant containing 83 % of lactose. In addition to determining gas production of selected substrates, the concentration of volatile fatty acids after 8 hours of incubation in the inoculum prepared from the caecal content of the rabbit was also determined. Gas production kinetics parameters were estimated with the Gompertz model, and the maximum fermentation rate (MFR), the time of maximum fermentation rate (TMFR), the lag phase (LAG), the amount of gas generated within 8 hours (GAS8), the maximum fermentation rate within 8 hours (MFR8), the total amount of SCFA, the proportions of individual SCFAs, and the relationship between individual SCFAs. Total gas production was the highest in fermentation of sucrose (385,8 ml/g SS) and the smallest in molasses (196,1 ml/g SS). The shortest LAG belonged to molasses (2,05 h) and the longest to inulin from Sigma (7,35 h). The highest rate of fermentation within 8 hours, as well as in the whole study, are belonging to glucose, fructose, sucrose and inulin. Furthermore, the 4 mentioned substrates formed the highest amounts of SCFAs. The largest proportion of SCFA belonged to acetic, then butyric and finally propionic acid. The ratio between acetic and propionic was wider than that between propionic and butyric acid.
Sekundarne ključne besede: rabbits;animal nutrition;carbohydrates;fermentability;ceacum;
Vrsta dela (COBISS): Magistrsko delo/naloga
Študijski program: 0
Konec prepovedi (OpenAIRE): 1970-01-01
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Oddelek za zootehniko
Strani: X, 36 f.
ID: 10988445