magistrsko delo
Katja Sreš (Avtor), Tanja Kamin (Mentor)

Povzetek

Zavržena hrana je velik okoljski, družbeni in ekonomski problem, ki zahteva urgentno ukrepanje. V razvitem svetu so za največji delež zavržkov odgovorna gospodinjstva. Kljub globalnemu cilju trajnostnega razvoja do leta 2030 na svetovni ravni prepoloviti količino zavržene hrane na prebivalca je ta problematika šele pred kratkim stopila v medijski in znanstveni diskurz. Posledično v Sloveniji še ni bilo opravljene poglobljene raziskave na temo odnosa posameznikov do zavržene hrane, prav tako je zaznati manko celovitega pregleda tega področja. To magistrsko delo s pregledom literature in kvalitativno analizo komentarjev na novinarske prispevke o zavrženi hrani zapolnjuje to vrzel in predlaga možne načine ukrepanja na ravni gospodinjstev. Stanje v Sloveniji se precej razlikuje od držav, kjer so prizadevanja za zmanjševanje količin zavržene hrane že dlje časa na 'meniju' vladnih, medijskih in nevladnih organizacij. Ključ je v razumevanju razlogov za odmetavanje, ki sem jih preučila na podlagi zaporedja razsipavanja, in poznavanju zavesti posameznikov do problematike zavržene hrane.

Ključne besede

zavržena hrana;Hrana;Socialni marketing;Gospodinjstva;Slovenija;Magistrska dela;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.09 - Magistrsko delo
Organizacija: UL FDV - Fakulteta za družbene vede
Založnik: [K. Sreš]
UDK: 366:612.39(497.4)(043.3)
COBISS: 36048989 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 900
Št. prenosov: 390
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: The problem of food waste in slovenian households
Sekundarni povzetek: Food waste is a major environmental, social and economic problem that requires urgent action. In the developed world, households are responsible for the largest amount of food waste. Despite the global goal of sustainable development, to halve the amount of food waste by 2030 per capita, this issue has only recently entered the media and scientific discourse. Consequently, an in-depth study on the relationship between individuals to discarded food has not yet been carried out in Slovenia, and there is also a lack of a comprehensive review of this area. This master's thesis with a literature review and a qualitative analysis of comments on articles about food waste fills this gap and suggests possible ways of acting at the level of households in terms. The situation in Slovenia varies considerably from countries where efforts to reduce the amount of discarded food have been on the 'menu' of government, media and non-governmental organizations for a long time. The key is to understand the reasons for dumping that I have examined on the basis of the squander sequence and to understand individuals' awareness of the food waste problem.
Sekundarne ključne besede: Food;Social marketing;Households;Slovenia;Master's theses;
Vrsta dela (COBISS): Magistrsko delo/naloga
Študijski program: 0
Konec prepovedi (OpenAIRE): 1970-01-01
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Fak. za družbene vede
Strani: 47 str.
ID: 11042346