diplomsko delo
Mark Kozamernik (Avtor), Tomaž Požrl (Recenzent), Blaž Cigić (Mentor)

Povzetek

V okviru raziskave za diplomsko delo smo določali vsebnost antioksidantov v mlevskih frakcijah treh sort ječmena. Ječmen smo zmleli na mlinski kamen in sejali skozi sito (124 ?m). Večjo frakcijo smo ponovno zmleli in sejali skozi sita velikosti 124 ?m, 140 ?m in 250 ?m. Iz mok, ki so predstavljale posamezne frakcije, smo ekstrahirali antioksidante in določili njihovo vsebnost s prostima radikaloma DPPH in ABTS ter s Folin-Ciocalteujevim reagentom. Rezultate smo izrazili kot ekvivalent Troloksa, s katerim smo pripravili umeritvene krivulje. Iz dobljenih rezultatov lahko sklepamo, da se mlevske frakcije zelo razlikujejo v vsebnosti antioksidantov. V splošnem velja, da je vsebnost antioksidantov najmanjša v frakcijah z najmanjšimi delci. Ugotovili smo tudi, da se relativna vsebnost antioksidantov v posameznih frakcijah plevnatega in golega ječmena razlikuje. Pri slednjem smo ugotovili, da je največja vsebnost antioksidantov v frakciji z največjimi delci, medtem ko za obe sorti plevnatega ječmena velja, da največ antioksidantov vsebujeta moki z velikostjo delcev med 140 in 250 ?m.

Ključne besede

ječmen;Hordeum vulgare;plevnati ječmen;goli ječmen;antioksidanti;DPPH;ABTS;Folin-Ciocalteu;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UL BF - Biotehniška fakulteta
Založnik: [M. Kozamernik]
UDK: 664.786:633.16:66.094.3.097.8
COBISS: 5084792 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 622
Št. prenosov: 218
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Comparison of antioxidant content in milling fractions of hulled and hull-less barley
Sekundarni povzetek: Within the research for the bachelor thesis, we evaluated the content of antioxidants in the milling fractions of three cultivars of barley. We milled the barley and sifted the flour through the first sieve (124 ?m). We milled the bigger fraction again and sifted it through sieves of sizes 124 ?m, 140 ?m and 250 ?m. Out of the flours, which represented different fractions we extracted the antioxidants and determined their content with free radicals DPPH and ABTS and with Folin-Ciocalteu reagent. The contents of antioxidants were determined from the standard curves, made with Trolox and expressed as Trolox equivalents. The results reveal that different fractions contain a vastly different amount of antioxidants. In general, the content of antioxidants in the fractions with smallest particles was the lowest. We found out that the distribution of antioxidants in the particular fractions of hulled and hull-less barley is different. For hull-less barley, the largest antioxidant content was found in the fraction with the largest particles, while the fraction with particle size between 140 ?m and 250 ?m was the richest source of antioxidants for both hulled barleys.
Sekundarne ključne besede: barley;Hordeum vulgare;hulled barley;hulless barley;antioxidants;DPPH;ABTS;Folin-Ciocalteu;
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Študijski program: 0
Konec prepovedi (OpenAIRE): 1970-01-01
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Oddelek za živilstvo
Strani: VIII, 23 f.
ID: 11207309