diplomsko delo
Povzetek
Na trgu je na voljo veliko število prehranskih dopolnil in napitkov, ki vsebujejo kofein. Kofein je naravni alkaloid, ki ga najdemo v listih, plodovih in semenih mnogih rastlin. Ljudje ga radi uživajo zaradi njegovega poživljajočega učinka, ki zmanjšuje utrujenost in zaspanost. V diplomskem delu sem določala vsebnost kofeina v prehranskih dopolnilih in različnih pijačah oziroma kavah in čaju. Za določanje kofeina sem uporabila reverzno-fazno tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti z UV detektorjem. Tekom eksperimentalnega dela sem preverila tudi ponovljivost kromatografske metode. Prišla sem do zaključka, da največ kofeina vsebuje prehransko dopolnilo Guarana natural energy, najmanj pa zeleni čaj.
Ključne besede
analizna kemija;kofein;analizne metode;kromatografske metode;tekočinska kromatografija visoke ločljivosti;HPLC;prehranska dopolnila;topli napitki;diplomske naloge;
Podatki
Jezik: |
Slovenski jezik |
Leto izida: |
2019 |
Tipologija: |
2.11 - Diplomsko delo |
Organizacija: |
UL FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo |
Založnik: |
[L. Šenica] |
UDK: |
543.544.5.068.7(043.2) |
COBISS: |
1538312387
|
Št. ogledov: |
873 |
Št. prenosov: |
720 |
Ocena: |
0 (0 glasov) |
Metapodatki: |
|
Ostali podatki
Sekundarni jezik: |
Angleški jezik |
Sekundarni naslov: |
Determination of caffeine in dietary supplements |
Sekundarni povzetek: |
A large number of dietary supplements and beverages containing caffeine are available on the market. Caffeine is a natural alkaloid found in leaves, fruits and seeds of many plants. People like to drink caffeine because of its stimulating effect, which reduces exhaustion and sleepiness. In this diploma thesis I aimed to determine the caffeine content in various dietary supplements and drinks (coffee and tea). A reversed-phase high performance liquid chromatography with UV detector was used for determination of caffeine. I also checked repeatability of the chromatographic method. I came to conclusion that Guarana natural energy supplement contains the most caffeine, while green tea turned out to be the least caffeinated. |
Sekundarne ključne besede: |
HPLC;caffeine;dietary supplements;hot beverages; |
Vrsta dela (COBISS): |
Diplomsko delo/naloga |
Študijski program: |
1000374 |
Konec prepovedi (OpenAIRE): |
1970-01-01 |
Komentar na gradivo: |
Univ. v Ljubljani, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo, VSŠ Kemijska tehnologija |
Strani: |
26 str. |
ID: |
11215358 |