diplomsko delo
Alen Fuks (Avtor), Polona Jamnik (Mentor), Polona Jamnik (Član komisije za zagovor), Damjana Drobne (Član komisije za zagovor), Jana Murovec (Član komisije za zagovor)

Povzetek

Diplomsko delo obsega predstavitev rezultatov določenih raziskav staranja na kvasovki kot modelnem organizmu. Zaradi vse večjega deleža starega prebivalstva, postaja staranje tema, ki se vedno bolj raziskuje z namenom kakovostnejšega in daljšega življenja. Na staranje lahko vplivamo z genetskim spreminjanjem, kot je utišanje ali delecija genov, tretiranjem s kemijskimi spojinami ter s spremembo prehrane, kjer vsi načini vplivajo na poti, ki zaznavajo dostopnost hranil. V prvem delu diplomskega dela je predstavljeno, zakaj je kvasovka lahko primerni model za študij procesov staranja, nato sta razložena replikativno (RLS) in kronološko staranje (CLS). Za tem sledi razlaga procesov, ki se dogajajo preko RLS in CLS v odvisnosti od aktiviranja/deaktiviranja poti, ki zaznavajo dostopnost hranil.

Ključne besede

staranje;poti zaznavanja hranil;biotehnologija;RLS;CLS;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UL BF - Biotehniška fakulteta
Založnik: [A. Fuks]
UDK: 601.4:582.282.23:57.017.6(043.2)
COBISS: 9363321 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 626
Št. prenosov: 113
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Yeast Saccharomyces cerevisiae as a model organism for the study of aging processes
Sekundarni povzetek: This thesis consists of presenting the results of certain studies of yeast aging as a model organism. Due to the increasing share of the old population, aging is becoming a topic, which is being increasingly explored for the purpose of a better and longer life. Aging can be influenced by genetic modifications, such as shutting off genes or gene deletion, treatment with chemical compounds and with a change in diet, where all modes affect pathways, that sense nutrient availability. The first part of the thesis presents why yeast can be a suitable model for the study of aging processes and then replicative (RLS) and chronological (CLS) aging are explained. This is followed by an explanation of the processes that occur through RLS and CLS, depending on the activaton/deactivation of pathways that detect nutrient availability.
Sekundarne ključne besede: aging;nutrient detection pathways;biotechnology;
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Študijski program: 0
Konec prepovedi (OpenAIRE): 1970-01-01
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Študij biotehnologije
Strani: VI, 20 str.
ID: 11223591