diplomsko delo

Povzetek

Vulkanizacija je postopek, s katerim se izboljšajo fizikalne lastnosti naravnega ali sintetičnega kavčuka. Uporaba aktivatorja proces pospeši in zniža temperaturo, pri kateri poteče. Najpogosteje se kot aktivator uporabi kovinski oksid in maščobno kislino. Ker so cinkove spojine lahko škodljive za okolje, se raziskujejo zelene alternative za zamenjavo. Ena izmed teh je aktivator iz sladkornega trsa. V diplomski nalogi so predstavljene lastnosti elastomernih produktov, zamreženih s pomočjo cinkovega oksida in stearinske kisline, v primerjavi s produkti, zamreženimi s pomočjo zelenega aktivatorja iz sladkornega trsa. Predstavljen je vpliv uporabe sladkornega trsa na vulkanizacijo in na lastnosti produkta: analiza kemijskih vezi, gostota zamreženja, mehanske lastnosti, termična stabilnost in morfologija.

Ključne besede

polimeri;zamreženje polimerov;vulkanizacija;lastnosti vulkanizatov;zeleni aktivatorji;aktivator iz sladkornega trsa;diplomska dela;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UL FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Založnik: [P. Fackovič Volčanjk]
UDK: 678.028(043.2)
COBISS: 21969923 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 631
Št. prenosov: 217
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Vulcanization with activator from sugar cane
Sekundarni povzetek: Vulcanization is a process of improving physical characteristics of natural or synthetic caoutchouc. The use of activator accelerates the process and lowers its temperature. Most common activators are metal oxide and fatty acid. As zinc compounds can be hazardous for the environment, the search for green alternative replacements has begun. One of them is an activator from sugar cane. The degree paper discusses characteristics of elastomers’ products cross-linked with the use of zinc oxide and stearic acid and compares them to products cross-linked with the use of green activator made from sugar cane. Effects of the use of sugar cane on vulcanization and on product’s characteristics are presented through the following topics: analysis of chemical bonds, cross-linking density, mechanical characteristics, thermal stability and morphology
Sekundarne ključne besede: vulcanization;vulcanization characteristics;green activator;
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Študijski program: 1000372
Konec prepovedi (OpenAIRE): 1970-01-01
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo, UNI Kemijsko inženirstvo
Strani: 41 str.
ID: 11886371
Priporočena dela:
, diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa