diplomsko delo - visokošolski strokovni študij
Andrej Gorišek (Avtor), Dominika Gornik Bučar (Recenzent), Miran Merhar (Mentor)

Povzetek

Raziskovali smo vplive tehnoloških in geometrijskih parametrov rezila na kakovost obdelane površine smrekovine. Odrezovali smo premočrtno v vzdolžni smeri (90°-0°). Eksperiment je bil razdeljen na štiri dele. V prvem delu smo spreminjali rezalno hitrost za 0,5 m/s od 0,2 m/s do 4,2 m/s, prsni kot je znašal 20°. V drugem delu smo odrezovali z različnimi prsni koti (5°, 10°, 15°, 20°, 25°, 30°, 35° in 40°) in rezalno hitrostjo 1,2 m/s. V tretjem delu smo pri prsnem kotu 30° in rezalni hitrosti 1,2 m/s spreminjali inklinacijske kote (0°, 20°, 30°, 40° in 50°). V četrtem delu smo odrezovali glede na različno usmeritev tkiva (0°, 30°, 60° in 90°), prsni kot je znašal 20° in rezalna hitrost 1,2 m/s. Debeline odrezkov so bile 0,05 mm, 0,1 mm in 0,15 mm. Za vsako kombinacijo parametrov smo naredili tri reze in izmerili profil površine na ranem in kasnem lesu. Glede na izmerjen profil površine so bili izračunani parametri Ra, Rz in Rmax. Najkakovostnejša površina je bila pri prsnem kotu 15°, kotu inklinacije 40°, usmerjenostjo tkiva 0°, rezalno hitrostjo med 1,7 m/s do 2,2 m/s ter debelino odrezka 0,05 mm.

Ključne besede

odrezovanje;hrapavost površine;smrekovina;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UL BF - Biotehniška fakulteta
Založnik: [A. Gorišek]
UDK: 630*822.33
COBISS: 2593161 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 296
Št. prenosov: 72
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Influence of technological and geometrical blade parameters on the quality of machined spruce wood surface
Sekundarni povzetek: The influence of technological and geometrical blade parameters on the surface quality of machined spruce wood surface has been investigated. The orthogonal linear cutting technique along the grain (90°-0°) was used. The experiment was divided in four parts. In the first part the cutting speed was altered for 0.5 m/s from 0.2 m/s to 4.4 m/s and the rake angle was 20°. Different rake angles (5°, 10°, 15°, 20°, 25°, 30°, 35° and 40°) and cutting speed 1.2 m/s were used in the second part. At rake angle 30° and cutting speed 1.2 m/s oblique angles were altered (0°, 20°, 30°, 40° and 50°) in the third part. In the fourth part we were cutting with different grain direction (0°, 20°, 30°, 40° and 50°) at rake angle 20° and cutting speed of 1.2 m/s. The chip thicknesses ware 0.05 mm, 0.1 mm and 0.15 mm. For each combination of parameters three cuts were made and then the profile of the surface was measured, separately on early wood and late wood. Based on the profile the surface parameters Ra, Rz and Rmax were calculated. The best surface quality was at the rake angle 15°, oblique angle 40°, cutting speed between 1.7 m/s and 2.2 m/s and chip thickness 0.5 mm.
Sekundarne ključne besede: cutting;surface roughness;spruce wood;
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Oddelek za lesarstvo
Strani: XII, 57 f., [12] f. pril.
ID: 11928319
Priporočena dela:
, magistrsko delo magistrskega študijskega programa II. stopnje Strojništvo
, diplomsko delo Visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje Strojništvo