diplomsko delo
Jona Žohar (Avtor), Matevž Pompe (Mentor)

Povzetek

Glikani so ogljikovi hidrati, ki imajo pomembno strukturno in metabolično vlogo v organizmih, zaradi česar se pogosto uporabljajo tudi v farmacevtski industriji. V diplomskem delu, sem na maltodextrinih razvila metodo za separacijo glikanov s kromatografijo z mešanimi režimi. Vzorec maltodextrinov, na katerem sem razvila metodo, sem označila s fluorescenčnim označevalcem in odvečni označevalec odstranila z ekstrakcijo na trdno fazo. Metodo sem razvila na Thermo Fisher-jevi koloni, GlycanPac AXH-1, na kateri poteka več mehanizmov separacije, in sicer ionske in hidrofilne interakcije. Razvito metodo sem nato validirala z D-glukozo in D-maltozo. Pri čemer smo preverjali linearnost, občutljivost, ponovljivost, točnost in robustnost.

Ključne besede

glikani;ogljikovi hidrati;2-aminobenzojska kislina;2-AA;ekstrakcija na trdo fazo;SPE;kromatografija z mešanimi režimi;validacija metode;diplomska dela;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UL FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Založnik: [J. Žohar]
UDK: 543.544(043.2)
COBISS: 30501891 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 460
Št. prenosov: 127
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Separation of glycans using mixed-mode chromatography
Sekundarni povzetek: Glycans are carbohydrates that have an important structural and metabolic role in living organisms, which makes them commonly used in the pharmaceutical industry. As a part of my bachelor's thesis, I developed a method for the separation of glycans using mixed mode chromatography. The method was developed on maltodextrines, which were first labelled with fluorescence 2-AA reagent. I removed the excess of the fluorescence reagent using a solid phase extraction. The method was developed on the Thermo Fisher’s GlycanPac AXH-1 column, which has two mechanisms of separation, namely the ion-exchange and hydrophilic interactions. After its development, the method was validated with D-glucose and D-maltose. In order to validate the method, I checked its linearity, repeatability, sensitivity, accuracy and robustness.
Sekundarne ključne besede: glycans;carbohydrates;mixed-mode chromatography;
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Študijski program: 1000373
Konec prepovedi (OpenAIRE): 1970-01-01
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo, UNI Kemija
Strani: V f., 36 str.
ID: 12031346