diplomsko delo
Mojca Skrbinek (Avtor), Mojca Narat (Mentor), Mojca Narat (Član komisije za zagovor), Urška Bukovnik (Član komisije za zagovor), Polona Jamnik (Član komisije za zagovor), Nataša Štajner (Član komisije za zagovor), Urška Bukovnik (Komentor)

Povzetek

Število bolnikov z avtoimunskimi motnjami v zadnjih desetletjih močno narašča. Večina bolezni je še vedno neozdravljivih in na mnogo dejavnikov, ki prispevajo k njihovemu razvoju, ne moremo vplivati, vseh pa sploh še ne poznamo. Hrana je ena izmed komponent, za katero je dokazano, da lahko odločilno prispeva k začetku in nadaljnjemu razvoju bolezni. Porušena homeostaza in kronično vnetje črevesja lahko skupaj z genetskimi in epigenetskimi dejavniki ter napačno dieto vodi do nastanka različnih avtoimunskih motenj. Tako lahko pomanjkanje vitamina D vodi v razvoj multiple skleroze, prevelika količina soli lahko pripomore k razvoju revmatoidnega artritisa, mlečni izdelki z visoko vsebnostjo β-kazeina prispevajo k razvoju diabetesa tipa 1 ter gluten lahko sproži nastanek celiakije. Veliko raziskav je pokazalo tudi, da lahko mikotoksini dodatno oslabijo delovanje imunskega sistema ter tako pripomorejo k razvoju avtoimunskih stanj.

Ključne besede

avtoimunske bolezni;vitamin D;NaCl;beta-kazein;gluten;mikotoksini;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UL BF - Biotehniška fakulteta
Založnik: [M. Skrbinek]
UDK: 606:616:601.4:577.27:577.161.2(043.2)
COBISS: 31240451 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 590
Št. prenosov: 161
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Effect of food on the development of autoimmune diseases
Sekundarni povzetek: The number of patients with autoimmune disorders have been rising sharply in recent decades. Most diseases are still incurable and many of the factors that contribute to their development cannot be influenced and many of them are still unknown. Food is one of the components that has been shown to make a significant contribution to the onset and further development of the disease. Disrupted homeostasis and chronic inflammation of the gut, along with genetic and epigenetic factors and poor diet, can lead to the development of various autoimmune disorders. Thus, vitamin D deficiency can lead to the development of multiple sclerosis, too much salt can contribute to the development of rheumatoid arthritis, milk products with high β-casein content may cause type 1 diabetes, and gluten can trigger celiac disease. Many studies have also shown that mycotoxins can further weaken the immune system and thus contribute to the development of autoimmune conditions.
Sekundarne ključne besede: autoimmune disease;beta-casein;mycotoxins;
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Študijski program: 0
Konec prepovedi (OpenAIRE): 1970-01-01
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Študij biotehnologije
Strani: VIII, 21 str.
ID: 12033058