odpornost proti oksidativnemu stresu
Marja Vrečko (Avtor), Cene Gostinčar (Recenzent), Uroš Petrovič (Mentor)

Povzetek

Vsi organizmi z aerobnim metabolizmom so izpostavljeni kisiku in njegovim reaktivnim zvrstem (ROS), ki v organizmu povzročajo oksidativni stres. O njem govorimo takrat, ko so celični antioksidativni mehanizmi neuspešni pri odstranjevanju ROS in popravljanju škode, ki jo povzročijo v celici. Odpornost proti oksidativnem stresu je pri kvasovki Saccharomyces cerevisiae poligenska lastnost. Izboljšana odpornosti proti oksidativnemu stresu je dobrodošla v industriji. Tam stremijo k uporabi čim robustnejših sevov, ki vzdržijo različne stresne pogoje in zaradi katerih so industrijski procesi stroškovno učinkovitejši. Za izboljšanje odpornosti smo želeli iterativno križati 3 seve kvasovke. Razporedili smo jih po odpornosti proti oksidativnemu stresu od najmanj do najbolj odpornega in najmanj odpornega kot prvega križali z sevom Y7092. Po križanju smo s selekcijo izbrali najuspešnejšo segreganto – t.i. zmagovalko in jo križali z naslednjim, odpornejšim sevom. Proces bi ponovili še dvakrat in tako premaknili izražen fenotip odpornosti proti oksidativnemu stresu v ekstrem. Po prvi iteraciji smo dobili zmagovalno segreganto, ki je bila odpornejša od obeh starševskih sevov pri oksidativnemu stresu, povzročenem z bakrovim (II) sulfatom. Pri stresu, povzročenem z vodikovim peroksidom, je bila odpornejša le od enega starša. Z iterativnim križanjem in selekcijo smo tako že v prvi iteraciji uspeli odpornost proti oksidativnemu stresu povečati nad raven obeh starševskih sevov.

Ključne besede

kvasovke;Saccharomyces cerevisiae;poligenske lastnosti;oksidativni stres;iterativno križanje;industrijske lastnosti;izboljševanje fenotipa kvasovk;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.09 - Magistrsko delo
Organizacija: UL BF - Biotehniška fakulteta
Založnik: [M. Vrečko]
UDK: 579.253.2:582.282.23
COBISS: 69691139 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 331
Št. prenosov: 58
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Study of polygenic traits in the yeast Saccharomyces cerevisiae
Sekundarni povzetek: All organisms with aerobic metabolism are subjected to oxygen and its reactive species (ROS) that cause oxidative stress to the organism. Oxidative stress happens when all cellular antioxidative mechanisms are overwhelmed and cannot keep up with removing ROS from the cell or fix the damage ROS caused to the cell. Resistance to oxidative stress is a polygenic trait in the yeast Saccharomyces cerevisiae. Improved oxidative stress resistance is highly desirable in industry, where the use of robust strains, which can uphold different stressful conditions, is more cost-effective. We intended iterative crossing of 3 yeast strains. We arranged them from the least to the most resistant and crossed the least resistant strain with the SGA strain Y7092. After crossing we chose the most resistant segregant. We planned to repeat the process two more times to shift the expressed phenotype to a more extreme level. The chosen segregant after the first iteration was more resistant to oxidative stress, caused with copper (II) sulphate, than both parental strains. When exposed to stress, caused with hydrogen peroxide, the segregant was more resistant than one of the parental strains. Therefore, we have in just one iteration succeeded to move the level of resistance to oxidative stress to a higher degree compared to the parental strains used.
Sekundarne ključne besede: yeasts;Saccharomyces cerevisiae;polygenic traits;oxidative stress;iterative crossing;industrial properties;improving yeast phenotype;
Vrsta dela (COBISS): Magistrsko delo/naloga
Študijski program: 0
Komentar na gradivo: Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Študij mikrobiologije
Strani: IX, 51 f.
ID: 13119823