diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Zala Serianz (Avtor), Maja Leitgeb (Mentor), Mateja Primožič (Komentor), Nika Kučuk (Komentor)

Povzetek

Mango je priljubljen sadež, ki ga ljudje uživajo zaradi specifičnega okusa, vonja in barve, prav tako pa vsebuje različne hranilne snovi. Pri predelavi manga nastaja odpadni material, med katerega sodijo olupki, ki imajo negativen vpliv na okolje. Olupki manga se vedno bolj kažejo kot potencialni vir nekaterih bioaktivnih snovi, tudi določenih encimov. V diplomski nalogi smo določevali aktivnost encimov, kot so α-amilaza, glukoamilaza, celulaza, lipaza, lakaza, katalaza, proteaza, peroksidaza, transglutaminaza in superoksid dismutaza v ekstraktih olupkov manga. Iz svežih in suhih olupkov smo pridobili etanolne ekstrakte s Soxhletovo ekstrakcijo ter vodne ekstrakte, kjer smo najprej vzorce homogenizirali, nato centrifugirali. Določevali smo vsebnost proteinov po Bradfordovi metodi in s pomočjo encimskih testov dokazali prisotnost nekaterih encimov v ekstraktih. Rezultati so pokazali, da je vodni ekstrakt iz suhih olupkov vseboval najvišjo koncentracijo proteinov. Najvišjo aktivnost v dobljenih ekstraktih smo določili encimu lipaza, in sicer v etanolnem ekstraktu iz suhih olupkov, kjer je aktivnost znašala 61,9 U/mL. Encimi lakaza, katalaza ter glukoamilaza niso bili prisotni v nobenem od testiranih vzorcev, pridobljenih iz olupkov manga. Na prisotnost encimov v ekstraktih vpliva izbira ekstrakcijskega topila, kar smo ugotovili pri določanju aktivnosti proteaze in peroksidaze, saj v vodnih ekstraktih nismo zaznali aktivnosti teh dveh encimov. Prav tako vpliva na aktivnost encima vsebnost vode v olupkih, na kar kaže aktivnost α-amilaze, ki je bila višja v ekstraktih iz svežih olupkov, kot v ekstraktih iz suhih olupkov. Ugotovili smo, da mangovi olupki vsebujejo nekatere encime ter s tem potrdili, da le ti predstavljajo pomemben vir bioaktivnih komponent.

Ključne besede

olupki manga;odpadni material;proteini;encimi;ekstrakti;diplomske naloge;

Podatki

Jezik: Slovenski jezik
Leto izida:
Tipologija: 2.11 - Diplomsko delo
Organizacija: UM FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Založnik: [Z. Serianz]
UDK: 543.645.4:634.441(043.2)
COBISS: 80429059 Povezava se bo odprla v novem oknu
Št. ogledov: 450
Št. prenosov: 85
Ocena: 0 (0 glasov)
Metapodatki: JSON JSON-RDF JSON-LD TURTLE N-TRIPLES XML RDFA MICRODATA DC-XML DC-RDF RDF

Ostali podatki

Sekundarni jezik: Angleški jezik
Sekundarni naslov: Determination of the activity of certain enzymes in mango peels
Sekundarni povzetek: Mango is a popular fruit consumed by people for its specific taste, smell, aroma, and nutritional content. The production of mangoes generates by-products such as mango peels, which have a negative impact on the environment. Mango peels are increasingly being discovered as a potential source of some bioactive compounds, including certain enzymes. This diploma thesis examined the activity of certain enzymes in mango peels such as α-amylase, glucoamylase, cellulase, lipase, laccase, catalase, protease, peroxidase, transglutaminase, and superoxide dismutase, in mango peels extracts. Extracts were obtained from fresh and dry peels. Ethanol extracts were obtained by Soxhlet extraction and aqueous extracts were obtained using homogenization, centrifugation. We determined protein content by the Bradford method and used enzyme activity tests to determine specific enzyme activities in the extracts. The results showed the highest protein concentration in the water extract of the dry peels. The enzyme lipase had the highest activity in the ethanol extract with 61.9 U/ml. Enzymes laccase, catalase, and glucoamylase were not present in the extracts. The activity of enzymes in extracts is affected by the choice of extraction solvent, which was evident in the determination of the activity of protease and peroxidase, as no activity of either enzyme was detected in the water extracts. Water content was also found to affect the activity of the enzyme, as shown by α-amylase activity, which was higher in fresh peel extracts than in dry peel extracts. We found out that certain enzymes are present in mango peels, confirming that mango peels are an important source of bioactive compounds.
Sekundarne ključne besede: mango peels;by-products;proteins;enzymes;extracts;
Vrsta dela (COBISS): Diplomsko delo/naloga
Komentar na gradivo: Univ. v Mariboru, Fak. za kemijo in kemijsko tehnologijo
Strani: X, 43 str.
ID: 13301061
Priporočena dela:
, diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
, diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
, diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
, diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje